Ik ben een gretig luisteraar naar en kijker van TED-lezingen maar dit is ook een mooi concept. Wie gaat het in Nederland doen?

Toen ik las dat Douglas Coupland voor een reeks lezingen een roman had geschreven was ik toch benieuwd naar het instituut dat de opdracht gaf. CBC Massey Lectures. Ik las de lijst met deelnemers en was diep onder de indruk.

De sprekers geven een aantal lange lezingen, dagen achtereen. Die lezingen worden dan weer uitgezonden in een Canadees radioprogramma dat de tijd neemt voor verhalen en dan niet de gebruikelijke leuke menselijke verhalen, nee, de titel van het programma zegt het al: Ideas.

Ik ben een gretig luisteraar naar en kijker van TED-lezingen maar dit is ook een mooi concept. Wie gaat het in Nederland doen? Elk jaar nodigen we een wetenschapper uit, of een schrijver, een filmer, een kunstenaar die een lang essay ten gehore brengt. En het mag ook een roman zijn.

Als het onderwerp maar behartenswaardig is en van deze tijd. Je kunt bij de lezingen aanwezig zijn. Ze worden ook uitgezonden en uiteindelijk in boekvorm uitgegeven.