Het tweewekelijkse lijstje met tips om te kijken, luisteren of lezen. Met elke twee weken een ander thema.

Ken jij je hele familiegeschiedenis? Het kan zijn dat je er op latere leeftijd achter komt dat je familie een andere rol had in de oorlog of dat je eigenlijk nog wat meer broers en zussen hebt dan je dacht. Hou je het geheim? Of ga je juist op onderzoek uit en deel je het verhaal zoals de makers van deze vier tips? 

De familie Romeijn

Gelukkig weten de meesten van ons niet wat voor rol we zouden aannemen in tijden van oorlog. Maar wat nou als je erachter komt dat je familie in de oorlog niet zo heldhaftig was als je had gehoopt en misschien zelfs hoorde bij de vijand? Zou jij dat dan net zo open en bloot durven onderzoeken in een uitgezonden podcast? De zussen Aafke en Anneke Romeijn gaan in de podcast De familie Romeijn op zoek naar de waarheid achter de familieverhalen in de Tweede Wereldoorlog. 

Liefde is aardappelen

Wat heeft het leven mijn moeder aangedaan? Een vraag die opspeelt in het hoofd van regisseur Aliona van der Horst als ze afscheid gaat nemen van het oude huis van haar moeder dichtbij Moskou. Haar neef gaat het huis verbouwen en dus neemt Aliona haar camera mee om het huis met de geschiedenis ervan nog één keer vast te leggen. Ze stuit in het huis op een ongelofelijke puinhoop. Niks is door de jaren heen weggegooid, inclusief brieven, schoenen en kranten. Een geluidsopname van Aliona haar oma die vertelt over hoe ze door moest werken op de collectieve boerderij terwijl twee van haar kinderen op sterven lagen. Zal ze haar moeder beter gaan begrijpen na de teksten in de brieven te lezen? Of blijft er een onoverbrugbare afstand tussen zij die honger en leed hebben gekend in andere tijden, en volgende generaties? 

Het zaad van Karbaat

Een bizarre familiegeschiedenis van een heel ander soort; in de dertig erachter komen dat je tientallen halfbroers- en zussen hebt. Jan Karbaat was een vruchtbaarheidsarts die jarenlang misbruik heeft gemaakt van z’n machtspositie en vele ethische grenzen is voorbij gegaan. Miriam Guttman besloot hier een documentaire serie over te maken. De nakomelingen van de arts en spermadonoren komen aan het woord in de serie. Al snel word je meegesleurd in het verhaal dat je al verbaasd achterlaat na de dreun van de eerste aflevering.  

Het Duitsland van mijn moeder

Hoe is het om gezien te worden als een dader, terwijl je eigenlijk een slachtoffer bent? In de zesdelige serie Het Duitsland van mijn moeder brengt Britta Hosman in beeld wat er met het Duitse volk gebeurde toen de Tweede Wereldoorlog afliep en het land verwoest en verscheurd achterbleef. Ze doet dit aan de hand van de geschiedenis van haar moeder die zelf heeft moeten vluchten voor de Russen uit Oost-Pruisen na de oorlog. Britta werkt naar het heden toe en zoekt de verbanden tussen het heden en verleden. Hoe heeft het Duitse volk zichzelf weten te herpakken en uit te bloeien tot een voorbeeldland?