Het tweewekelijkse lijstje met tips om te kijken, luisteren of lezen. Met elke twee weken een ander thema.

We maken allemaal fouten. De een soms een wat grotere fout dan de ander of maakt lange tijd de verkeerde keuzes. We hebben het dan vaak over ‘het verkeerde pad inslaan’.  Het kan ook zo zijn dat het niet gaat om de beslissingen die jij zelf maakt, maar dat je door samenloop van omstandigheden een verkeerde weg in slaat. Gelukkig betekent dit niet dat je er niet meer uit kan komen. Bekijk hier vijf inspirerende verhalen.

A Year of Hope

In de documentaire A Year of Hope krijgt een groep Filipijnse straatjongens een kans om hun leven te veranderen. De tieners hebben al jong de ergste trauma’s opgelopen. Ze worden voor een jaar uitgenodigd in het Stairway centrum, een rehabilitatiecentrum op een eiland ver weg van Manilla, de stad waar ze wonen. Er is hoop dat ze weer vertrouwen krijgen in zichzelf en zo hun leven weer op de rails krijgen. Het juiste pad in te slaan.

Ex-criminelen

De herintegratie in de maatschappij na jaren in de cel is niet makkelijk. Vaak is het verleidelijk voor ex-bajesklanten om terug te vallen in oude gewoontes, omdat de maatschappij hen vaak toch al afgeschreven heeft. Maar wat nou als je er voor kiest om dit niet te doen? Hoe ga je je leven omgooien? Metropolis ging in vier landen in gesprek met oud-gevangenen die een ander leven zijn gaan leiden.

Rotjochies

Wat voor puber was jij? Werden jouw ouders wel eens wakker gebeld door de politie? Of had jij alleen last van een ochtendhumeur? De pubers in deze documentaire zijn wat opstandiger dan dat. Maasja Ooms volgt ze op het Franse platteland waar de jongeren de kans krijgen om te zien wie ze zouden kunnen zijn zonder al die rottigheid.

Alicia

Sommige keuzes maak je niet zelf, maar worden voor je gemaakt. Het zijn keuzes van anderen die jou beïnvloeden en je alsnog maken tot wie je bent. Alicia is op eenjarige leeftijd uit huis geplaatst en zit vanaf haar vijfde in een kindertehuis en op haar negende zit ze daar nog steeds. Hoe vormt het je als je opgroeit in een kindertehuis? Wie beslist er over Alicia's toekomst? Kijk de documentaire van Maasja Ooms hier.  

Carrousel

Een leven binnen de lijntjes. Drie jonge mannen verlangen hier naar in Carrousel, maar is dit nog te behalen na hun problematische of criminele verleden? In deze documentaire worden Tayfun, Nabil en Delgano en hun begeleiders een jaar lang gevolgd. De kansenongelijkheid en strijd van de begeleiders om de jongeren om het rechte pad te houden worden niet verbloemd in de documentaire van Marina Meijer.