De redactie van de VPRO Gids krijgt veel brieven over de manier waarop tv-presentatoren spreken. De enquĂȘte is inmiddels gesloten.

Loading...

De afgelopen maanden ontving de redactie van de VPRO Gids tientallen brieven over de uitspraak van televisiepresentatoren. Zo schrijft Alves Vidal uit Utrecht: 

Kan presentator Toine van Peperstraten worden toegevoegd aan het klasje Mariëlle Tweebeeke en Annechien Steenhuizen (#gids13)? Hij zou willen dat hij de ‘r’ (als Eva Jinek, gids#12) überhaupt kan uitspreken. 
Toine spreekt de ‘r’ uit als een’w’. Af en toe (afhankelijk v/h woord) als een ‘g’. 
Ik hoor u denken, en de ‘r’ van Rick Nieman dan? Akkoord, maar het grotere probleem van die manier van spreken is, de uitspraak de klinkers die zich voor de ‘r’ bevinden. 'Nurrd-Kurreaanse kurrnswapens', dat werk.

Reacties buitelen over elkaar heen; volgens verschillende mensen moet het hele presentatieleger van NOS en RTL op logopedie worden gestuurd. Is er sprake van taalverloedering of een spraakgebrek? Of hebben deze televisiekijkers gewoon een gehoorapparaat nodig? 

De enquête is inmiddels op slot. De respons was overweldigend: bijna 450 mensen gaven hun mening. We leggen de antwoorden voor aan taalwetenschappers en de hoofdredactie van het NOS Journaal. Een uitgebreid artikel verschijnt in Gids #24.