deze week in de VPRO gids

Dubbeldik zomernummer met o.a. Radio Bergeijk, tips voor Lowlands en Zomergasten.

Na twaalf jaar afwezigheid is het hoorspel Radio Bergeijk van Toon Spoorenberg en Peer van Eersel weer in de lucht. De VPRO Gids sprak met makers Pieter Bouwman (1958) en George van Houts (1958) over dit heugelijke nieuws.

De vierde Zomergast is schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari (Coevorden, 1963). Hij schrijft romans en essays en heeft een column in NRC Handelsblad. 'Max heeft zo veel te melden.'

De vijfde Zomergast is longarts Wanda de Kanter (Den Haag, 1959). Naast haar werk in het ziekenhuis strijdt ze met collega Pauline Dekker tegen de tabaksindustrie en voor een rookvrije jeugd. 

In de Geleense achterstandswijk Lindenheuvel staan de mensen voor elkaar klaar, maar er is ook veel eenzaamheid, zo blijkt uit de documentaireserie We zien ons

Black midi-bassist Cameron Picton is in Amsterdam om debuutplaat Schlagenheim te promoten, maar hij ontdooit pas na een hachelijk fietstochtje. ‘We hebben zo'n perstrip nogal onderschat.’

Quentin Tarantino’s nieuwe film Once Upon a Time in... Hollywood gaat over de tragische dood van actrice Sharon Tate. En toch ook weer niet.

Twaalf jaar geleden gingen Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris en Christopher Hitchens met elkaar in gesprek over het 'nieuwe atheïsme'. Een verslag hiervan verscheen onlangs in boekvorm onder de titel The Four Horsemen, maar waarom nu pas?

Omslag
Jeroen de Leijer

Jeroen de Leijer is striptekenaar, illustrator, beeldend kunstenaar en vooral bekend als geestelijk vader van Villa Achterwerk-heldin Eefje Wentelteefje. Bij de start van Radio Bergeijk, in 2001, maakte De Leijer al strips met Peer en Toon in de hoofdrol. Een tijdlang verschenen die wekelijks in de VPRO Gids.