Hugo Blom

Wanneer het over grootverdieners gaat, lees ik nooit iets over jaloezie. Terwijl in iedere krantenregel, ieder tweetwoord, iedere Facebookgrom die jaloezie doorklinkt. Waarom? Waarom verdient iemand die plaatjes draait daar meer dan een half miljoen mee? En ik niet? Zou de schrijver eronder kunnen zetten. Maar ook deze keer gebeurde dat niet.

Giel Beelen van BNN-Vara verdiende naar verluidt 565.000 euro per jaar voor het presenteren van het ochtendprogramma op 3fm (6.00-10.00 uur). Beelen zelf had er geen idee van hoeveel er maandelijks op zijn rekening werd gestort, hij moest het even aan zijn boekhouder vragen.
Jaloers? Ik zou best 565.000 euro willen verdienen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar je moet er ook iets voor terugdoen en ik schrijf liever stukjes om 11.00 uur ’s ochtends, dan dat ik iedere dag om vier uur moet opstaan om in m’n eentje in een radiostudio te gaan zitten met allemaal kerels met een baard en een gitaar. Dus zo jaloers ook weer niet.

Om mezelf met terugwerkende kracht rijk te wanen, bereken ik weleens wat ik heb verstookt in de 25 jaar (1983-2008) dat ik bijdroeg aan de jaaromzet van een grote tabaksfabrikant. Philip Morris (jaaromzet 2015: bijna 25 miljard euro), dat in Londen de nieuwe sigaret iQos lanceerde, liet weten te willen werken aan de ‘uitfasering’ van de klassieke peuk.

Als je je nieuwe sigaret iQos noemt, ben je met de uitfasering van het hele roken al halverwege. Mijn 228.000 sigaretten hebben nog geen 80.000 euro gekost. Ook als roker kwam ik niet verder dan twee keer modaal.