Hugo Blom

Vooropgesteld: dat hele Groot Dictee der Nederlandse Taal kan me gestolen worden. Al jaren. Dat het nu wordt afgeschaft, zal me echt een biet zijn. Persoonlijk dan. Dat heeft inderdaad alles van doen met mijn eigen belabberde resultaten in de jaren dat ik er nog aan meedeed. 

Van przewalskipaard tot sperzieboon dacht ik altijd: dat schud ik wel even uit mijn mouw. 25 fout. 33 fout. 18 fout (champagne!). Luiheid, gepaard aan verregaande zelfoverschatting, zorgde ervoor dat ik tijdens het meeschrijven met de gedragen voordracht van Philip Freriks al euforie voelde over het komende resultaat om dan bij de correctiefase, vooropgesteld dat ik mijn eigen handschrift nog kon lezen, weer keihard met de neus op de armzalige feiten te worden gedrukt. 

Dus, om het in goed Nederlands te zeggen, dat het Groot Dictee der Nederlandse Taal door de NTR na 27 jaar wordt afgeschaft: good riddance.

Maar nu zet ik mijn eigen kleinzieligheid even opzij. De reden dat er een eind komt aan deze prille traditie, is dat zij ‘archaïsch’ is, aldus de verantwoordelijke eindredacteur bij de NTR, Willemijn Francissen. Mooi woord en ja, het klopt. Dat is het namelijk altijd al geweest. Sterker nog, archaïsch is de kern van het hele dictee. Trouwens, als het over archaïsch gaat, weet ik nog wel een NTR-programma dat zo rond 5 december… Nee, laat ik daar nu niet over beginnen. 

Er is nog een poging tot reanimatie gedaan, iets met een
komiek, maar als de clowns binnenkomen, weet je dat de begrafenis al is geweest.

Het is klaar (0 fout).