Hugo Blom

Het is 9 februari en zonder Google zou ik vandaag maar aan één ding gedacht hebben en dat is wat er achttien jaar geleden op 9 februari gebeurde. Google bestond toen ook al, zij het rudimentair. Oprichters Larry Page en Sergey Brin waren net verhuisd vanuit een garagekantoor naar een serieuzer onderkomen in Palo Alto voor hun bedrijf met acht (!) medewerkers. Wat Google toen ook al deed, was het maken van Google doodles, de animaties die het logo vervangen op speciale dagen. Je telt pas mee in deze wereld wanneer er een doodle aan je is gewijd.

Op 9 februari 1854 werd Aletta Jacobs geboren. Google herdenkt de arts, feministe en voorvechtster van het vrouwenkiesrecht met een mooie animatie in sepiatinten. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat het passief kiesrecht voor mannen én vrouwen na een grondwetswijziging werd ingevoerd.

Mijn gebeurtenis van achttien jaar geleden is nu voor de wet een man, met actief kiesrecht. Mooi getimed, het zijn woelige tijden en er moet serieus nagedacht worden over wat met deze stem te doen.

Tegelijkertijd verlost de leeftijd van achttien jaar een mens tegenwoordig van het vervalsen van ID’s om een biertje te mogen bestellen, dus ik hoop dat er geestelijke ruimte is vrijgemaakt voor de politiek. Twee jaar geleden vertelde hij me enthousiast over een wetenschapper die hij op YouTube had ontdekt. Een Zweedse arts en statisticus die een visie op de wereld(politiek) voorstond die louter op feiten was gebaseerd. Fascinerend, zo vond hij deze Hans Rosling die eerder deze week overleed. Ik maak me over dat stemrecht geen zorgen.