tentoonstelling voor redmond o'hanlon

Bijzondere samenwerking VPRO, TwentseWelle en Bijzondere Collecties UvA

boudewijn büch-prijswinnaar o'hanlon krijgt grote tentoonstelling in enschede

Redmond O’Hanlon, VPRO reiziger en kersverse winnaar van de Boudewijn Büch prijs, staat vanaf dit najaar centraal in een bijzonder project: de VPRO, museum TwentseWelle in Enschede en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelden samen een programma. Niet alleen reist de excentrieke avonturier weer naar alle uithoeken van de wereld, hij is ook middelpunt van live vertoningen van zijn serie, met gesprekken, mini-exposities, boekpresentaties en een grote tentoonstelling in Enschede.

Vanaf 1 december zendt de VPRO op zondagavond acht nieuwe afleveringen uit van de veelgeprezen serie O'Hanlons Helden. Begin februari 2014 verschijnt een rijk geïllustreerd boek over O’Hanlon en zijn helden. Dit boek wordt uitgegeven door Atlas Contact en is geschreven door Emile Brugman, Alexander Reeuwijk en Marc Argeloo. De televisieserie krijgt een speciale vertoning in de Artis Bibliotheek, wereldberoemd vanwege haar natuurhistorische collectie en een tweede thuis voor Redmond O’Hanlon. Vanaf december is in deze bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties, iedere zondagavond een live vertoning van de nieuwe serie te zien. Ook buigt O’Hanlon zich met een aantal gasten over natuur- en cultuurhistorische thema’s: van bio-piraterij tot de avonturen van de schatrijke Haagse dame Tinne in de zinderende woestijn van Egypte en Sudan. Natuurlijk aangevuld met de halsbrekende avonturenverhalen van O’Hanlon en zijn crew.

De bijeenkomsten in de Artis Bibliotheek worden omlijst met een mini-expositie, gekoppeld aan de held van de uitzending en ingericht naar voorbeeld van de Wunderkammern uit de 19e eeuw. Opgezette dieren, planten, fossielen, instrumenten, kaarten, boeken en persoonlijke bezittingen. Deze Wunderkammern verhuizen direct na de laatste uitzending naar Enschede, waar op 1 februari 2014 in museum TwentseWelle de expositie 'O’Hanlons Helden' wordt geopend. Ook in Enschede gaat Redmond O’Hanlon het gesprek aan over zijn helden. Bij de expositie is de workshop ‘Helden, Tijdreizigers en Expeditie’ te boeken voor primair en voortgezet onderwijs.
 

advertentie