er is er een jarig

, Nikki Dekker

er is er een jarig

Nikki Dekker ,

Hoera! Vandaag is de VPRO 87 jaar geworden. Maar wat moet je nou met zo'n leeftijd? Op je 90ste of 85ste kan de afdeling Marketing & Communicatie nog een leuk feestje organiseren, maar 87, dat is geen leeftijd om van de daken te schreeuwen. VPRO ging ten rade bij een paar 87-jarige leden, en vroeg: wat deed u, op uw verjaardag?

mevrouw geugjes

Mevrouw Geugjes is in januari 87 geworden. Dat verliep niet zo leuk; ze werd op het laatste moment ziek. Gelukkig konden haar kinderen en kleinkinderen nog wel op bezoek komen. Zelfs haar jongste kleinzoon, die in Canada woont, kwam langs.

Ze heeft een grote familie, met zeven broers en zussen. Haar eerste man kwam ook uit een gezin van acht, dus verjaardagen werden vroeger groot gevierd. Ze herinnert zich nog dat ze twintig werd, vlak na de bevrijding - toen was ze ook net verloofd, wat een groot feest was dat.

Op haar verjaardag haalt ze altijd gebak, wel duur, voor €2 per stuk, maar wel heel lekker. Vooral moorkoppen en dingen met marsepein. Slagroompunten, daarmee hoef je bij haar niet aan te komen.

Mevrouw Geugjes is al sinds de jaren vijftig abonnee; toen kwam haar eerste man thuis en zei: "Ja, ik ben maar bij de VPRO gegaan. Dat leek me wel de beste." Ze weet niet meer zo goed hoe dat vroeger ging met de bezorging, maar ze denkt net als bij de Margriet: dat een bezorger 'm langs kwam brengen, waar je dan een paar kwartjes aan gaf.

meneer hageman

87? Nee, meneer Hageman is 88! Sinds afgelopen vrijdag. Maar dat was ook een hele leuke verjaardag, hoor. Zijn twee zoons uit Portugal en Griekenland kwamen langs, evenals zijn kleindochter uit Amsterdam, en zijn vrienden... Zijn vrouw is overleden, maar haar familie en vrienden waren ook op bezoek - joh, vandaag zelfs kwamen er nog vrienden langs!

Kijk, 88 is wel een bijzondere leeftijd. 87 natuurlijk ook, als de VPRO even oud is, maar 88 is een mooier getal. Mensen worden oud, tegenwoordig. Dat is iets raars: als meneer Hageman hoort over iemand van 86, 87, denkt hij "mooie leeftijd", maar intussen is hij zelf ineens 88 geworden.

Ongelofelijk toch. De dag na zijn verjaardag heeft hij nog opgetreden! Hij is altijd muzikant geweest, en zestig jaar lang pottenbakker. Vorig jaar gaf hij nog een feestje om dat jubileum te vieren. Het leven is heel eenvoudig, hoor, zegt meneer Hageman: je maakt een pot en je zingt een lied. Heel eenvoudig.

Hij heeft altijd een goed hart gehad voor de VPRO. Meneer Hagemen zit nu in de AOW, dus heeft hij het niet zo breed. Daarom was hij een paar jaar geleden gestopt geld te geven aan de VPRO. Maar ja, toen kwam er weer zo'n goed programma op tv, iets over Rusland, en toen dacht hij: "Dat moet ik toch steunen."

mevrouw zuidema

Toevalligerwijs werd haar dochter dit jaar vijftig - een mooie reden hun beide verjaardagen samen groots te vieren. De hele familie kwam samen, alle negentien (inmiddels zijn het er twintig geworden) in Utrecht, waar ze een tocht door de kanalen maakten. Geweldig mooi, al die bruggen en terrasjes.

Daarna zijn ze iets gaan eten, Indisch, dat had haar dochter uitgezocht, ontzettend lekker. Wel een drukte, met al die kinderen, kleinkinderen en zelfs áchterkleinkinderen (mevrouw Zuidema heeft er al vier). Dat is het mooiste aan verjaardagen: dat iedereen weer bij elkaar komt. Dat maakt het helemaal af.

Volgens onze gegevens is mevrouw Zuidema pas in 2013 abonnee geworden, maar, verbetert ze ons snel, dat klopt niet: in haar jeugd hadden ze de Gids al thuis, de Vrije Geluiden (zo heette de Gids tot 1974, red.). Haar vader was predikant, dan krijg je dat.

Maar nu heeft ze 'm zelf, en ze is er heel blij mee, ze leest 'm altijd. Dat er nog maar vele verjaardagen mogen volgen, want mevrouw Zuidema heeft het getroffen: zoveel kinderen, scherp van geest... Over twee maanden wordt ze 88 en dan gaan ze weer naar Banketbakker Roset in Castricum, die hebben ontzettend lekker gebak.

meneer gadema

Meneer Gadema kreeg zijn abonnement op de VPRO gids in 1986 cadeau van een goede kennis - voor zijn verjaardag! 28 jaar later, op zijn 87ste verjaardag, is hij door twee nichtjes meegenomen naar Rotterdam voor een diner en rondleiding op het schip De Rotterdam.

Daar word je rondgeleid door oud-kapiteins en -officiers, die heel enthousiast kunnen vertellen over hun vroegere reizen naar Amerika. Het eten was goed: niet te duur, goed verzorgd, en hele grote porties. 

Meneer Gadema was priester. Daarom is hij altijd alleen gebleven; hij kan ook gemakkelijk alleen zijn. Zijn 85ste verjaardag heeft hij echter groot gevierd: op een locatie iets buiten Breda, met zijn hele familie, wel drie of vier generaties. Krap honderd mensen die samen voor hem zongen (dat zit in de familie, zij kunnen goed zingen).

Hij wenst de VPRO een heel fijne verjaardag.

en wie jarig is, trakteert!

filmpjes over verjaardagen

advertentie