big fun in the big town

Gimme Shelter. Bueno Vista Social Club. Let's Get Lost. Muziekdocumentaires die geen introductie nodig hebben. The Guardian voegde Bram van Splunterens Big Fun in the Big Town toe aan dat illustere rijtje.

Over hiphop in de jaren tachtig zijn talloze documentaires gemaakt, maar Big Fun in The Big Town verdient punten voor urgentie en toegankelijkheid, verklaart The Guardian de uitverkiezing van de docu. Bram van Splunteren maakte hem in 1986 als programmamaker bij de VPRO.

De hele veertig minuten durende docu werd in acht dagen geschoten, en laat onder meer LL Cool J zien in het huis van schoonmoeder. The Guardian: 'Indrukwekkend modern in zijn eigen tijd, is het nu een gedenkteken voor een vervlogen tijd en plaats'.

Best iets om trots op te zijn, vooral als je kijkt naar de rest van de top-tien. Buena Vista Social Club bijvoorbeeld is gemaakt door Wim Wenders en Gimme Shelter gaat over het legendarische, dramatisch verlopen concert van de Rolling Stones in Altamont.

De hele top-tien:

1. We Jam Econo: The Story of the Minutemen (2005)
2. Metal Evolution (2011)
3. Oil City Confidential (2009)
4. Buena Vista Social Club (1999)
5. Beware of Mr Baker (2012)
6. End of the Century: The Story of the Ramones (2003)
7. Let's Get Lost (1988)
8. Standing in the Shadows of Motown (2002)
9. Gimme Shelter (1970)
10. Big Fun in the Big Town (1986)

Big Fun in The Big Town is vorig jaar op dvd uitgegeven, maar is wegens torenhoge importkosten (de dvd is uitgegeven in de VS) helaas niet meer verkrijgbaar in de webshop van de VPRO.

advertentie