Programmamakers Doke Romeijn, Stefanie de Brouwer en Bram Vermeulen hebben de Dick Scherpenzeel Prijs 2012 voor het VPRO programma Langs de grenzen van Turkije gewonnen.

Dat maakte juryvoorzitter Hans Laroes dinsdag 4 juni bekend tijdens de uitreiking. De Dick Scherpenzeel Prijs wordt toegekend aan de beste journalistieke inzending (artikel, boek, multimediaal project, fotografie-, radio-, of televisieproductie) die inzicht geeft in ontwikkelingsprocessen en niet-Westerse landen.

De vierdelige VPRO documentairereeks Langs de grenzen van Turkije laat zien wat de werkelijke scheidslijnen zijn met de buren. “Tijdens prachtige scènes op nietige perronnetjes vertelt Vermeulen het grote transnationale verhaal”, aldus de jury. “De serie laat de scharnierfunctie zien die het land ook echt heeft.

Andere genomineerden waren Maarten Zeegers, hij schreef het boek Wij zijn Arabieren, over de omgang met medestudenten, radicale geestelijken en tegenstanders van het regime in Syrië. En Minka Nijhuis voor haar artikel 'Een voorzichtige vrijheid', dat verscheen in Vrij Nederland, waarin ze verslag doet van het nieuwe Birma na de bevrijding.

De Dick Scherpenzeel Prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Nederlandse journalist Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken en de Noord-Zuid verhouding in de wereld. De winnaar krijgt een bedrag van 7.500 euro. De vakjury bestaat dit jaar uit Hans Laroes, Chris Keulemans, Saskia Dekkers, Tanja Lubbers, Chris de Bode, Hendrien van de Weert en Thea Hilhorst.