helaas: teleurstelling hoort erbij

Diederik Ebbinge, Ton Kas, Henry van Loon en Sander van de Pavert zijn teleurgesteld. Hun programma-idee voor VPRO Promenade, waarmee zij een satirische invulling willen geven aan de meningencultuur waar programma’s als RTL Boulevard, SBS Shownieuws en Voetbal International patent op hebben, heeft het niet gehaald. Daarover is door de hoofdredactie VPRO televisie uitvoerig met Gijs van Beuzekom, netmanager van Nederland 2, gesproken. De vermeende ‘almacht’ van de netmanager, zoals dat nu door Diederik Ebbinge in de media wordt geschetst behoeft nuancering.

Tijdens de gesprekken over de intekening praat de hoofdredactie met de drie netmanagers over een groot aantal programma-ideeën en pilots voor het nieuwe seizoen. Ook andere omroepen komen met plannen, dus niet zelden gaat het om meerdere titels voor een bepaalde avond of plek. Dan gaat de hoofdredactie met de netmanager het gesprek aan over wat het beste programma is voor dat slot. Alle voorstellen afwegend, heeft het idee van VPRO Promenade het niet gered.

Natuurlijk is het jammer dat VPRO Promenade er niet komt. De teleurstelling van de mannen achter dit veelbelovende idee is begrijpelijk. Maar helaas hoort dat erbij. De afwijzing is echter niet het gevolg van de almacht of de persoonlijke smaak van een netmanager. Dat doet ook geen recht aan de positie van de VPRO hoofdredactie, die echt niet lijdzaam moet zitten afwachten wat de netmanager beslist. Feit is dat er niet voor alle nieuwe ideeën plek en geld beschikbaar is. En daar moeten zowel de netmanagers, hoofdredacties als makers mee dealen.