lang genoeg gewacht

Na tien jaar wachten opent het vernieuwde Rijksmuseum op 13 april haar deuren voor het publiek! De vpro viert de opening mee én blikt terug op de grootscheepse verbouwing van onze nationale trots.

de avonden

1 april - Anton de Goede praat met Taco Dibbits, directeur collecties van het Rijksmuseum, over de ‘nieuwe’ vorm van kunst presenteren. Luister.
2 april - Gijsbert van der Wal bespreekt de nieuwe inrichting van het Rijksmuseum met Tim Zeedijk, hoofd tentoonstellingen, en Gregor Weber, hoofd schilderijen. Luister.
3 april - Sarina Vitta praat met regisseur Oeke Hoogendijk over haar documentairevierluik Het Nieuwe Rijksmuseum. Luister.
4 april - Jeroen van Kan loopt samen met architectuurcriticus Kirsten Hannema rond en bekijkt de verbouwing. Luister.
5 april - Gijsbert van der Wal praat met Ludo van Halem, conservator twintigste-eeuwse kunst van het museum, waar nu voor het eerst ook moderne kunst hangt. Luister.

uur van de wolf

Negen jaar lang volgde regisseur Oeke Hoogendijk de restauratie van het Rijksmuseum. Het levert een documentaire op met de suspense van een speelfilm. De camera zit directeur Wim Pijbes dicht op de huid, kijkt conservatoren op de vingers die popelen om de meesterwerken eindelijk weer uit het depot te halen, ziet minutieuze restauraties in het atelier en volgt het ballet van de inrichters. Daadkracht en engelengeduld nemen het voortdurend op tegen wanhoop en frustratie, tot de stilte valt als De Nachtwacht weer hangt.

Wat een enkelvoudige documentaire moest worden over Nederlands grootste culturele schatkamer, groeide uit tot een vierdelig epos over een opmerkelijke mengeling van ambitie, liefde voor beeldende kunst en oer-Hollandse besluitvorming.

Elke zondag rond 20.30 op Nederland 2

31 maart deel 1 (herhaling) (bekijk)
7 april 2013 deel 2 (herhaling)
7 april 2013 deel 3 (nieuw) (bekijk)
14 april 2013 deel 4 (nieuw)

buiten de vpro

ntr docu: het rijksmuseum in 100 voorwerpen

advertentie