VPRO verfilmt internationale bestseller HhhH

VPRO programmamaker Roel van Broekhoven gaat de succesvolle roman HhhH van Laurent Binet verfilmen. De regisseur, die eerder van Geert Maks In Europa een 35-delige televisieserie maakte, giet HhhH in een documentaire vertelling van zeven afleveringen. De serie is vanaf april 2017 te zien op NPO 2.

Binet beschrijft in HhhH de aanslag op nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias ‘De Beul van Praag’. Heydrich was het brein achter de massale vernietigingsindustrie die zes miljoen joden het leven zou kosten. Hij was de rechterhand van Himmler en de directe baas van Eichmann. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich.

In mei 1942 raakte hij bij een aanslag in Praag gewond, toen een Tsjechische verzetsman een granaat naar zijn open Mercedes wierp. Als represaille maakten de Duitsers twee Tsjechische dorpen met de grond gelijk. Honderden mannen werden standrechtelijk geëxecuteerd en duizenden vrouwen en kinderen afgevoerd en vergast. De daders van de aanslag vonden uiteindelijk na een meedogenloze klopjacht de dood in een kerk.

Laurent Binet en Roel van Broekhoven voeren de kijker mee op een persoonlijke zoektocht langs de diverse plekken en karakters uit het boek. Die reis voert naar Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Engeland en Oekraïne. Net als het boek zal de televisieserie, behalve over de gevolgen van de aanslag, ook gaan over de worsteling van de schrijver om de werkelijkheid van toen zo dicht mogelijk te benaderen. Binet wil zich niet mee laten voeren door emotie, sensatiezucht of wijsheid achteraf.

Juist die innerlijke strijd van de schrijver maakt van HhhH veel meer dan het zoveelste boek over de Tweede Wereldoorlog. Hij won er op zijn 37ste de prestigieuze Prix Goncourt mee voor de beste debuutroman. Het boek verscheen in 32 landen. In Nederland en Vlaanderen zijn inmiddels 150.000 exemplaren verkocht.

In 2015 zal van HhhH ook een speelfilm worden gemaakt. Laurent Binet zal voor de VPRO-serie regelmatig op de filmset van deze Frans-Amerikaanse blockbuster te vinden zijn, al was het maar om te kijken of Hollywood erin slaagt de waarheid geen geweld aan te doen.

Uitzendingen: 2017