Vrijdag 17 oktober start de Cello Biënnale in Amsterdam. De cello als menselijke stem, de cello als zangbegeleider, in popsongs, als solist of als emsembledier. Onder het motto 'Cello & Voice' worden alle gedaantes die het instrument kan aannemen belicht.

De VPRO blikt vooruit op de biënnale.

in de uitzending

Het Openingsconcert van de vijfde Cello Biënnale op 17 oktober is exemplarisch voor alles waar het festival voor staat: het grote repertoire, de allernieuwste muziek, wereldberoemde solisten, sterren in de dop en alle aandacht voor het festivalthema: Cello & Voice.

Bij ons te gast is Maarten Mostert, artistiek leider, die ons door het komende festival heen leidt en Anner Bijlsma, de nestor van de cellowereld, die dit jaar 80 is geworden. Bijlsma zal de oeuvreprijs ontvangen die wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op een uitzonderlijke manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de cello of het cellorepertoire.

Tatjana Vassiljeva is sinds augustus 2014 solocelliste bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze zal verschillende malen te horen zijn tijdens de biënnale. Bij ons speelt ze Pezzo Capriccioso van Tsjaikovski.

Zangeres Johannette Zomer zingt Ninghe van Xavier Montsalvatge en wordt begeleid door 7 celli. Silbersee (ex vocaallab) maakt lijfelijke opera. Met een groep veelzijdige performers scheppen ze zintuiglijk en muzikaal theater. Ze onderzoeken en ontwikkelen actuele vormen van opera. Bij ons spelen ze een fragment uit "Schaduwen van Pessoa, een fado-opera" dat in zijn geheel op de Cello Biënnale te zien zal zijn.

Cello & Poëzie - te gast K.Schippers - één van de tien Nederlandse dichters die een gedicht schreven waarbij ze zich lieten inspireren door de cello of door een compositie voor cello. Van de gedichten is een bundel gemaakt: Cello - Tien gedichten. De bundel werd op 2 oktober 2014 gepresenteerd. 

Cello Top 100

Een cellospecial langs de randen van de klassieke muziek, met het oog op de naderende Cello Biënnale in Amsterdam. Een verrassende keuze uit de Cello-Top-100 die we samen met ú willen opstellen. Check de groeiende Spotify-playlist op onze FB-pagina! Laat ons weten wat er af moet of bij mag, èn waarom. Bach, Bruch, en Berio mocht u al verwachten, maar begint u ook mee te neuriën als we het hebben over Atom Heart Mother?

Avondconcert

Het openingsconcert van de Cello Biënnale wordt rechtstreeks uitgezonden op vrijdag 17 oktober, NPO Radio 4, van 23.00 tot 00.00 uur. Ook de Avondconcerten van zondag 19, maandag 20, dinsdag 21 en donderdag 23 oktober staan in het teken van de Cello Biënnale.

Op NPO Cultura vindt u nog meer concerten en een festivalverslag van de Cello Bïennale.