Een dag na de 89e verjaardag van de VPRO kwam een deel van de betrokken achterban in het nieuwe muziekgebouw TivoliVredenburg bijeen voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. VPRO Gids redacteur Hugo Hoes zette zijn wekker en was bijna op tijd om nog door de artiesteningang naar binnen te mogen. Lees hier zijn verslag. Over de heup van de staatssecretaris, nerd-tv van Ionica Smeets, gele ondertiteling en teckel Bert.

algemene ledenvergadering 2015

Ik had zaterdagochtend 30 mei natuurlijk kunnen blijven liggen toen de wekker mij herinnerde aan de Algemene Ledenvergadering 2015 van de VPRO, want het verslag kon ik thuis misschien ook wel maken aan de hand van het minutieuze draaiboek dat ik via via in handen had gekregen. Daarin stond onder meer precies vermeld wie bloemen kregen, waar het publiek moest zitten (Publiek moet doorschuiven! Balkons blijven dicht!), wie Jelle Brandt Corstius mocht ontvangen (Nicole), en dat voor de muzikanten van Jazztrio Kapok twaalf biertjes klaar zouden staan. En tussen de regels kon je lezen bij wie extra consumptiebonnen waren te krijgen. Op zich een aardig journalistiek experiment. Omdat in het draaiboek echter ook stond dat wie vóór 9.30 uur zou arriveren door de artiesteningang naar binnen mocht, spoedde ik mij naar het hypermoderne muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Daar was de artiesteningang inmiddels gesloten.

Ruim tweehonderd betrokken VPRO-leden werden op deze ALV verwacht. Allemaal even vriendelijk, volgens de dames van de garderobe die veel sportieve rode jassen in ontvangst namen, een opvallend groot aantal tassen zagen en slechts twee paraplu’s in bewaring hoefden te nemen. Het geringe aantal paraplu’s zou kunnen wijzen op het optimistische karakter van VPRO-leden, maar waarschijnlijk zei het meer over de kwaliteit van hun jassen. In die tassen zaten loodzware vergaderstukken en niet iedereen had die gelezen. ‘Ik ben raadslid en heb deze week al zoveel stukken gelezen dat ik hier niet aan toe ben gekomen,’ zegt Dorien Riswick uit Zevenaar. Ze is met haar filmhuisvriendin naar Utrecht gekomen en zou later vandaag vragen of de VPRO zijn programmering wat beter kan afstemmen op die van het lokale filmhuis. Terwijl VPRO-directeur Lennart van der Meulen in de foyer de laatste hand legt aan zijn toespraak zie ik een teckel. Nu glipte er in het verleden wel eens een huisdier door de ledentelling, maar die tijden zijn voorbij. De teckel heet Bert, komt uit Zoetermeer en is geen lid. De hele dag thuis binnen blijven kan de tweejarige niet en daarom is Bert mee. Het gerucht gaat dat er een rondleiding zou zijn, maar dat die geschrapt is vanwege de gemiddelde leeftijd en/of de omvang van de groep bezoekers. Dat blijkt een misverstand: er is een verbale introductie door de sales director van het fraaie muziekgebouw.

teckel Bert (geen lid)

In zijn speech gaat directeur Van der Meulen uitgebreid in op de wielrencapaciteiten van staatssecretaris Sander Dekker. Die blijkt bij een ongeluk in Spanje zijn heup te hebben geblesseerd en dat is niet zijn eerste fietskwetsuur. Vervelend. Leuk is het nieuws dat Van der Meulen verklapt over wiskundetante Ionica Smeets. Zij werkt aan een VPRO-programma over nerds. Geen minuut later staat dat nieuwtje tot grote verrassing van Smeets op twitter. Haar reactie: ‘ik dacht dat het nog geheim was’. Dat klopte. Tot de ALV. Van der Meulen heeft nog een nieuwtje. De volgende campagne van de VPRO wordt door het Vlaamse reclamebureau de Mortierbrigade bedacht. Belgen gaan de VPRO dus nog beter op de kaart zetten. Gehoord de vragen uit de zaal hebben nog aardig wat aanwezigen de stukken wel gelezen. En goed ook. Met humor en vol vaart leidt voorzitter Kick van der Pol ons door de agenda naar de lunch. Die bestaat uit een zakje lekkere, maar ook moeilijke broodjes. Op de zak staat ‘een gegeven paard’ dus daar klaagt niemand over. Jelle licht zijn nieuwe programma Grensland toe en de hoofdredacteur televisie meldt omfloerst dat Metropolis stopt.

Noor Joy Verlinden uit Almere is de jongste bezoeker. Ze is elf en gek op de VPRO Gids. ‘Ik spaar de covers en lees de hele gids. Eerst kijk ik in de inhoud wat ik interessant vind en ga dat lezen. Daarna de rest.’ Ze heeft ook het interview met zanger Bennie Jolink gelezen. ‘Die zat toch bij een bandje?’ Het belangrijkste moment vandaag is de voordracht van vijf nieuwe leden voor de Raad van Toezicht. Dat is geen saaie stoet mannen van zestigplus, maar een fleurig jong gezelschap dat van een catwalk afkomstig lijkt. Onder hen rechter Marise Voskens uit Amsterdam, onze beoogde nieuwe voorzitter. Tijdens de rondvraag komt het verzoek of de ondertiteling geel kan worden en tipt iemand hokjesman Michael Schaap als presentator van Zomergasten. De immer kritische geest van de VPRO-achterban blijkt wanneer een dame bezorgd vraagt of de gemiddelde leeftijd van de nieuwe Raad van Toezicht niet te jong is. Met een live-aflevering van Vrije Geluiden wordt de dag afgesloten. Waarom niet elk half jaar een ALV?