Wij zijn blij. Want wie de Zilveren Nipkowschijf ook krijgt, de winnaar van de prestigieuze televisieprijs is sowieso de VPRO. De Hokjesman, Langs de oevers van de Yangtze en Zondag met Lubach zijn de drie VPRO-programma's die zijn genomineerd.

De Zilveren Nipkowschijf wordt ieder jaar uitgereikt door een jury van televisiecritici aan het beste programma. Afgelopen 11 mei maakte Hans Beerekamp van het NRC Handelsblad (en tevens juryvoorzitter) samen met collega's Angela de Jong (AD), Marcel Peereboom Voller (de Telegraaf) en Haro Kraak (de Volkskrant) de nominaties bekend bij De Wereld Draait Door.

Het zal opgevallen zijn dat de eerste twee nominaties van de VPRO waren, De Hokjesman en Zondag met Lubach, en hoe we ook geprobeerd hebben dat te vermijden, de derde is ook van de VPRO. Het zijn gewoon de drie beste programma's. We konden niet om Langs de oevers van de Yangtze heen.

Hans Beerekamp, juryvoorzitter Zilveren Nipkowschijf

de genomineerden

de hokjesman

Volgens de Nipkowjury biedt de serie van Michael Schaap heel interessante inzichten. 'Het is ontzettend goed geresearcht, enorm mooi in beeld gebracht en gestyleerd,' aldus een van de juryleden in De Wereld Draait Door.

zondag met lubach

Vorig jaar kreeg het programma van Arjen Lubach al een eervolle vermelding van de Nipkowjury. Dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop: een volwaardige nominatie! ‘ZML is de eerste satirische nieuwsshow in Nederland die gelukt is.'

langs de oevers van de yangtze

De jury kon niet om het reisprogramma Langs de oevers van de Yangtze heen. Heel enthousiast zijn ze over het debuut van presentator Ruben Terlou. 'Door zijn goede sociale vaardigheden en kennis van de taal en cultuur weet hij de juiste mensen te spreken.'

De winnaar wordt op 10 juni bekendgemaakt. Vorig jaar won ook al een VPRO-programma de Zilveren Nipkowschijf: toen ontving Thomas Erdbrink de prijs voor zijn serie Onze man in Teheran. Thomas Erdbrink zal dit jaar Zomergasten presenteren.