VPRO Docuprijs 2017

'Een Onvergetelijk Afscheid' wint prijs voor documentairetalent

De VPRO Documentaire Prijs 2017 is maandag 26 juni uitgereikt aan de crew van 'Een Onvergetelijk Afscheid'. De VPRO riep de prijs tien jaar geleden in het leven voor de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.

Wanneer je een dierbare verliest aan zelfdoding blijf je vaak achter met tal van onbeantwoorde vragen. Een Onvergetelijk Afscheid volgt het verwerkingsproces van Cláudio, die op oudejaarsavond onverwachts zijn beste vriendin verliest. In de hoop antwoorden te vinden, voert hij gesprekken met mensen die vanuit hun eigen ervaring vertellen hoe zij omgaan met suïcide en met dierbaren die dit overwegen.

'De regievisie van de maker is heel consequent doorgevoerd. Het persoonlijke vertrekpunt is goed vertaald en we zijn onder de indruk van de openheid en kwetsbaarheid van de hoofdpersonen en het vertrouwen dat ze in de crew hebben gehad om zo open te spreken over een taboe onderwerp. De aangrijpende openingsscène is onvergetelijk,' aldus de jury bestaande uit Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO), Martien Vlietman (eindredacteur televisie VPRO), Yaniv Wolf (projectleider 2Doc.nl).

talent stimuleren

Met de VPRO Documentaire Prijs wil de VPRO jong documentairetalent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Filmacademie de beste eindexamendocumentaire realiseert. De jury let daarbij speciaal op durf: makers die gebruik durven maken van vernieuwende vertelvormen en daarmee bewust de grenzen van het documentairegenre opzoeken.

De prijs bestaat uit een Golden Ticket naar het documentairefestival CPH:Dox in Kopenhagen. Hier kunnen de makers inspiratie op doen, films bekijken, masterclasses volgen en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt. Bovendien doet hun film mee in de studentencompetitie van het festival.

crew Een Onvergetelijk Afscheid

De crew van Een Onvergetelijk Afscheid bestaat uit Cláudio de Oliveira Marques (regie), Denise van den Hoek, Bente Mars (productie), Michel Rosendaal (cinematografie), Freek Vrijhof (geluidsopname), Ruben Dekker, Karlijn Hendriksen (sound design), Leonardo Fontana Balparda (mixage), Nikki Gorissen (montage), Aron Fels, Tommy Jansen (Visual effects supervisors), Johnny Roek (Visual effects artist), Maryna Boiko (componist), Fernando Rodriques (kleurcorrectie) en muzikanten Pedro Branco – gitaar, James MCclure – trompet, Maria Nemtsova - piano.

De film beleeft morgen haar premiere in EYE Amsterdam en is daar later in de week ook te bekijken. Ga voor meer informatie naar eenonvergetelijkafscheid.nl.

eerdere prijswinnaars