Het is weer kerst! En wat is er nou leuker dan dit samen vieren met de VPRO? Kijk en luister onder het genot van een grote beker warme chocolademelk naar de leukste kerstspecials.

De Grote Hummimummi Kerstspecial

Kerst vier je samen met de mensen van wie je houdt. Toch? Hummimummi wil samen met zijn beste vriendin Oessiepoessie een karaokespecial opnemen, maar dan krijgen ze ruzie...

Douwe Bob, De Likt, Akwasi, Shirma Rouse en Lee Towers zingen liedjes mee en de concurrentie tussen de twee shows leidt tot een felle muzikale strijd. Zing zelf ook mee met Hummimummi en de rest via de karaokemachine op de website.

Met stemmen van onder anderen: Alex Klaasen (Hummimummi) Jetty Mathurin (Oessiepoessie) en Marten Minkema (Spootje).   

Kijk zondag 24 december om 15.00 uur op NPO Zapp naar De Grote Hummimummi Kerstspecial.

Nationale Wetenschapsquiz

Het is vaste prik tijdens de feestdagen. Drie duo's bijten onder leiding van Ionica Smeets en Pieter Hulst hun tanden stuk op wetenschappelijke vraagstukken met de Nationale Wetenschapsquiz.

In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormt cabaretier Jasper van Kuijk een gelegenheidsduo met neurowetenschapper Barbara Braams, dichter Ellen Deckwitz met chemicus Marleen Kamperman en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort met aardwetenschapper Lennart de Groot.

Ook het publiek kan meespelen en hiermee kans maken op de publieksprijs. Tijdens de uitzending kunnen de kijkers ook live meespelen.

Speel en kijk mee met de Nationale Wetenschapsquiz op dinsdag 26 december, 22.10 uur, NPO 2

Het succes van de kringloopwinkel

De ene na de andere winkelketen gaat failliet, maar er is een winkel die een ongekende groei doormaakt: de kringloopwinkel. En daarom wordt deze vanaf 25 december in de schijnwerpers gezet. De hartverwarmende documentaireserie Het succes van de kringloopwinkel laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit.

Het is een plek waar mensen weer met elkaar praten, waar ze elkaars problemen helpen oplossen, waar nieuwe talenten ontdekt worden. En dat grotendeels zonder dat de overheid zich ermee bemoeit.

Kijk van maandag 25 t/m vrijdag 29 december naar Het succes van de kringloopwinkel om 21.10 uur op NPO 2.

Hehobros

Hehobros is terug! Genadeloze grappen, knallende ruzies en openhartige ontboezemingen. Daaruit bestaat de vriendschap van Kevin Hassing en Pepijn Schoneveld.

In het tweede seizoen zien we hoe BFF’s Kevin en Pepijn omgaan met liefdesverdriet, vreemdgaan, paniek en de waarde van vriendschap. Met gastrollen van Sanne Langelaar, Leendert de Ridder, Berit Companjen en Fem Petraeus.

Kijk 27 t/m 31 december dagelijks een nieuwe aflevering op het VPRO YouTube-kanaal en op vpro.nl/hehobros.

Snorro

In deze gloednieuwe musical van het Ro Theater bestrijden de mysterieuze, fijnbehaarde Snorro en zijn trouwe, babbelzieke paard Wervelwind onrecht en corruptie tijdens het schrikbewind van de hypocriete El Commandante.

Maar er is ook liefde in het spel: Snorro heeft een oogje op de bloedmooie Conchita. En dat terwijl hij als Don José – want zo heet hij eigenlijk – van zijn vader met een ander meisje moet trouwen. Zal zijn geheim ontdekt worden? Is hij in staat het tij te keren? En bovenal: is er nog wel genoeg kip voor iedereen?

Snorro is een parodie op Zorro. De cast bestaat uit Meral Polat, Dick van den Toorn, Han Oldigs, Bas Hoeflaak, Erwin Dörr, Sylvia Poorta, Tibor Lukács en Mariachi Tierra Caliente.

Snorro zie je op maandag 1 januari 2018 om 19.25 uur op NPO 3.

Marathoninterview

Ook Het Marathoninterview kan natuurlijk niet ontbreken met de kerstdagen. Op zondag 24 december gaat Tom Klaassen in gesprek met sociologe en schrijver Jolande Withuis. Op 25 december spreekt Atze de Vrieze met hoogleraar en schrijver Geert Buelens. En last but not least gaat Carolina Lo Galbo in gesprek met schrijver des vaderlands Cees Nooteboom. 

Luister drie avonden lang, van zondag 24 t/m dinsdag 26 december naar Het Marathoninterview om 20.00 uur op NPO Radio 1.

Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen sluit het jaar af met een vijftal bijzondere gasten: historicus en schrijver Geert Mak, muzikanten Typhoon en Diggy Dex, cultuurhistoricus en schrijver David van Reybrouck en actrice Romana Vrede. Zij worden afwisselend geïnterviewd door Pieter van der Wielen, Elfie Tromp en Hanneke Groenteman.

Vanaf eerste kerstdag (maandag 25 december) t/m vrijdag 29 december: Nooit Meer Slapen, om 00.00 uur op NPO Radio 1.

Kerst met Van Boven (herhaling)

Nog geen idee wat het kerstdiner moet worden? Geen stress, want de lekkerste kerstspecials van Koken met Van Boven worden dit jaar herhaald. Het is een serie om je vingers bij af te likken. Maak kip met oesters, zelfgemaakte carpaccio of een legendarische trifle. Yvette legt het allemaal aan je uit.

Toch trek in iets anders? Bekijk dan hier alle kerstspecials van Yvette. Liever gelijk naar de recepten? Klik dan hier en bereid zo jouw perfecte en stressvrije kerstdiner voor.

De Koken met Van Boven-kerstspecials (2016) zie je op maandag 18 (16.10 uur), dinsdag 19 en woensdag 20 december (16.25 uur) op NPO 2.

De gelaarsde poes (herhaling)

Ook De gelaarsde poes kan niet ontbreken in dit rijtje kerstspecials. Een muzikale cocktail van gedaanteverwisselingen, sluwe streken en messcherpe klauwen. Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn gelaarsde Poes. Samen trekken ze door een vreemd land, op zoek naar eten en werk.

De gelaarsde poes is een parodie op het sprookje De gelaarsde kat. De tienkoppige cast bestaat uit o.a. Maarten Heijmans, Alex Klaasen, Dick van den Toorn, Tom van Kalmthout, Arjan Ederveen en Wart Kamps.

Kijk zondag 31 december om 15.30 uur naar de herhaling van De gelaarsde poes op NPO 3.

VPRO Cinema's Film van het Jaar

Het is bijna het eind van 2017. Tijd voor VPRO Cinema’s Film van het Jaar. Vorig jaar won The Revenant de eindejaarsverkiezing. Wat zal het dit jaar worden? Wat waren volgens jou de beste films van 2017?

De kanshebbers dit jaar zijn onder andere Oscarwinnaar Moonlight, Gouden Palm-winnaar The Square en Blade Runner 2049.

Klik hier om te stemmen en maak kans om een jaar lang gratis naar de bioscoop te kunnen gaan. Stemmen kan tot 31 december. De uitslag wordt 3 januari bekend gemaakt.

In de week van 18 t/m 22 december besteedt het radioprogramma Nooit Meer Slapen dagelijks aandacht aan de Film van het Jaar-verkiezing. Elke dag kiest iemand uit de cultuur- en/of filmwereld zijn of haar favoriete film uit.