De VPRO-documentaireprijs 2018 is maandag 25 juni uitgereikt aan de crew van 'Het zaad van Karbaat'. De VPRO riep de prijs elf jaar geleden in het leven voor de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.

Het zaad van Karbaat volgt twee moeders en hun twee kinderen die er in 2017 achter zijn gekomen dat vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat in het geheim ook zijn eigen zaad heeft gebruikt in plaats van het afgesproken donorzaad.

In een nagebouwde kliniek worden de moeders en kinderen gevraagd naar de impact van deze ontdekking op hun eigen leven en op hun onderlinge relatie. Zal de band tussen moeder en kind ooit nog hetzelfde zijn?

De jury, bestaande uit Stan van Engelen (hoofdredacteur media VPRO), Ruby Deelen (eindredacteur VPRO Dorst) en Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO), prijzen de bijzondere personages, de spannende filmische vormkeuzes die gemaakt zijn, de sterke dramaturgische vertelling, de montage, de muziek en de art-direction van Het zaad van Karbaat. 'Alles telt op en daardoor gaat de film over veel meer dan het onderwerp in eerste instantie doet beloven.'

Over de inzendingen zei de jury: 'De zes documentaires – hoe divers en verschillend ze ook zijn in vorm, toon, abstractieniveau en invalshoek – raken aan een groter thema; dat van oorsprong en erfenis. Wie ben je, waar kom je vandaan? Wat voor effect heeft cultuur en afkomst op een mens? Welke invloed heeft de tijdsgeest? Wat geef je door aan volgende generaties, en wat liever niet? Hoe ga je om met verlies? Welke keuzes maak je om te worden of te zijn wie je bent? En hoe autonoom ben je daarin?'

talent stimuleren

Met de VPRO-documentaireprijs wil de VPRO jong documentairetalent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Filmacademie de beste eindexamendocumentaire realiseert. De jury kijkt altijd naar het geheel. Hoe komen alle verschillende afstuderende disciplines binnen de documentaire tot zijn recht? De prijs bestaat uit een Golden Ticket naar een documentairefestival. Hier kunnen de makers inspiratie op doen, films bekijken, masterclasses volgen en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt.

crew Het zaad van Karbaat

Het zaad van Karbaat kwam tot stand in samenwerking met omroep KRO-NCRV. De crew bestaat uit Miriam Guttmann (regie), Thomas Mataheru, Mathilde Niekamp (productie), Hanna Burkhardt (uitvoerende productie), Jessie Tiemeijer (dramaturgie), Sjors Mosman (cinematografie), Louka Hoogendijk (production design), Max van den Oever (sound design), Lianne Kotte (montage) en Moritz Gabe (muziek).

eerdere prijswinnaars