Het laatste Woord

Met ingang van 1 januari 2018 sluit portal Woord.nl de deuren. Liefhebbers van radiodocumentaires, hoorspelen, interviews en andere memorabele radio-uitzendingen zullen in 2018 via podcasts met nieuwe producties en oude pareltjes bediend worden.

wat verandert er voor de luisteraar?

Het platform Woord.nl, in 2014 opgericht als verzamelplek voor radiodocumentaires, hoorspelen, interviews en overige memorabele radio-uitzendingen bestaat niet meer. Dit initiatief van de NPO, Beeld en Geluid en het Mediafonds, beheerd door de VPRO, was toegankelijk tot 1 januari 2018.

Radio uit het al dan niet recente verleden is nu te beluisteren via het NPO Radio 1 podcastplatform. Het aantal podcasts zal in januari worden uitgebreid met Parel Radio (een weloverwogen selectie van verhalende radio van de Publieke Omroep) en Tijdlijn, waarin interviews, reportages en gesprekken uit de volle breedte en diepte van de radiogeschiedenis van NPO Radio 1 een tweede leven wordt geven.

Voor de liefhebbers van de rijke radiohistorie van de VPRO: het overgrote deel van de VPRO-uitzendingen uit Woord.nl zijn natuurlijk gewoon te beluisteren via VPRO.nl. Gebruik de zoekbox in de VPRO-menubalk om bijvoorbeeld alle uitzendingen van Ischa Meijer, Het Marathoninterview of Borát op te vragen.

over Woord.nl

Van april 2014 tot december 2017 was Woord.nl dé verzamelplek voor verhalende radio. Documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen, sprookjes. Kort en lang, nieuw en oud. Woord verzamelde de sterkste verhalen en gaf ze een nieuwe plek.

Vanaf 2014 tot januari 2017 verzorgde Woord in de nacht van vrijdag op zaterdag op NPO Radio 1 ook wekelijks een vijf uur durende uitzending vol verhalen uit het radioarchief van de publieke omroepen. Daarvoor werkte de redactie nauw samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waarin het radioarchief digitaal is opgeslagen.

Woord.nl was een initiatief van het Mediafonds (Hans Maarten van den Brink en Syb Groeneveld), NPO Radio (Jan Westerhof), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Hans van de Windt), VPRO (Erik van Heeswijk en Gerard Walhof), en werd namens de omroepen redactioneel beheerd door de VPRO. Voor de technische ontwikkeling tekende VPRO Digitaal (concept en projectmanagement Geert-Jan Strengholt, grafisch en interactie ontwerp Robin Verdegaal, frontend Frank Bosma, Hay Kranen, backend Ernst Bunders, RoelofJan Koekoek).

Van de lancering in 2014 tot eind 2016 werd Woord.nl en het radioprogramma Woord gemaakt onder eindredactie van Remy van den Brand, door Tom Klaassen, Frederique Melman, Anne de Vroomen en Tessa de Vries. Houkje van Veen deed vanuit Beeld en Geluid de research in het archief, Nienke Feis deed dat voor het radioarchief van de VPRO. Wekelijks stelde de redactie vijf uur radio samen rond één thema. De presentatie van Woord was aanvankelijk in handen van Nora Romanesco, later opgevolgd door Maarten Westerveen en Frank Jochems. In de zomer van 2014 bedacht de redactie het succesvolle Woord vakantiepakket, een speciaal voor de vakantieganger geselecteerde bundel radioverhalen om de reis te veraangenamen.

In 2016 nam Anton de Goede de eindredactie over en maakte samen met Nikki Dekker, Lotte van Gaalen, Lara Nuberg en Mira Zeehandelaar een nieuwe start. Woord.nl ging zich toeleggen op podcasts en legde de basis voor de nu bloeiende podcastcultuur bij de VPRO.

In 2017 kwam een einde aan het radioprogramma Woord, en bleef de Woord.nl collectie onbeheerd achter.

Homepage Woord.nl (2014)

Het Woord vakantiepakket (2014)

Homepage Woord.nl (2014)