De feestdagen vier je natuurlijk samen met de VPRO. En dat kan lekker binnen, want er valt een hoop te kijken en te luisteren. Met een taaie oliebol, een restje champagne en bijvoorbeeld de documentaire Roes zit je gebakken.

Op de meeste kerstborrels en -diners kijken we vaak net iets te diep in het glaasje. Om vervolgens tijdens oud en nieuw te proosten op het goede voornemen om in januari een maandje nuchter te blijven. In de documentaire Roes stopt filmmaker Leo de Boer echt één hele maand met drinken en onderzoekt hij waarom we eigenlijk het hele jaar door zoveel alcohol tot ons nemen. En wanneer het te veel is. 

Kijk Roes

Netflix heeft je waarschijnlijk alweer overspoeld met tientallen zoete kerstfilms in de suggestiesectie. In plaats daarvan kun je nu De wereld aan je voeten kijken. Een hartverwarmende verslaglegging van het leven van zeven jongeren uit Utrecht over een tijdsbestek van acht jaar. Hoe kijken zij naar de toekomst? Hebben ze hun grote liefde al gevonden in die acht jaar? Misschien zelfs wel leuker dan een kerstfilm.

Kijk De wereld aan je voeten

Kruip thuis lekker tegen elkaar aan op de bank en bekijk deze persoonlijke documentaire over Amy. Of eigenlijk: Tigist, haar Ethiopische naam. Tigist is een geadopteerd tienermeisje dat haar draai niet kan vinden in Denemarken. Daarom gaat ze de strijd aan met de Deense en Ethiopische autoriteiten om haar adoptie ongedaan te maken. Vier jaar lang volgde regisseur Katrine Kjaer haar in haar zoektocht naar thuis. Te zien in deze ontroerende documentaire.

Kijk Girl in Return 

Kijk Man Made, een documentaire van Sunny Bergman, en ontdek wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn en wat de maatschappij van mannen verwacht. En wij vinden het helemaal niet erg als je een traantje laat tijdens het kijken hoor. Want echte mannen mogen gewoon huilen, ook in 2020.

Kijk Man Made

Rotjochies ontving laatst nog de Awards for Best Cinematography & Best Editing op het IDFA. En gelukkig kun je deze IDFA-primeur ook in het nieuwe jaar gewoon nog bekijken. De puberende jochies uit de film zijn gewend aan stoer doen, liegen, rottigheid en contact met politie, en worden eens flink aangepakt. 

Kijk Rotjochies

Fijne feestdagen!