De feestdagen vier je natuurlijk samen met de VPRO. En dat kan lekker binnen, want er valt een hoop te kijken en te luisteren. Met een kop warme chocolademelk en de beste reisseries, zoals Chinese dromen en Brieven aan Andalusië, is de boel compleet.

Kerst betekent terug naar familie, terug naar huis. De Cubaans-Nederlandse Yuri gaat in Cuba na Castro terug naar zijn geboorteland. Hoe gaat het nu met de mensen die zo lang onder het gezag van Fidel Castro leefden? Hij spreekt met de Cubanen over hun verleden, en de ontwikkelingen van het heden.

Kijk Cuba na Castro

De kerstvakantie vraagt om vakantiehuisjes. Het Poolse huis van Dore misschien? De Pools-Nederlandse journalist besluit het familiehuisje te verkopen, dus ze reist nog een laastste keer naar het plaatsje Oświęcim. Dore heeft veel gelukkige zomers doorgebracht in het idyllische huisje, maar tijdens deze reis onderzoekt ze hoe het er nu werkelijk aan toe gaat in dit conservatieve land.

Kijk Moja Polska!
En luister de speciaal gecomponeerde muziek van de serie →

Misschien besluit je het Nederlandse winterse weer te ontvluchten: op naar de warme zon! Da's leuk, die toeristische hotels en resorts, maar hoe is het nou om in zo'n vakantieparadijs te wonen? Ersin bezoekt de bestemmingen, als toerist én als journalist. Zo liggen er op de hagelwitte stranden van Curaçao overdag toeristen te bakken in de zon, terwijl er 's nachts bootjes met vluchtelingen aanmeren.

Kijk Ersin in Wonderland

Als je de vier afleveringen van Chinese dromen nog niet hebt gezien, is dit het perfecte moment om dat maar even in te halen. Ruben Terlou reist weer door China en spreekt met de Chinezen over de liefde, Taiwan, en vooral: hun dromen. Met de effecten van de eenkindpolitiek en de Chinese droom van president Xi kan hun toekomst nog alle kanten op.

Kijk Chinese dromen
En lees de achtergrondartikelen →

Stuurde jij ook een stapel kerstkaarten de deur uit? Een kaartje of brief kan veel meer betekenen dan alleen een appje. Toen Stef noodgedwongen met zijn gezin naar Andalusië moest verhuizen, besloot hij dan ook om de inwoners brieven te schrijven. Hierdoor leerde hij op een hele persoonlijke manier zijn nieuwe omgeving kennen. Hoe is het om een nieuwkomer te zijn?

Kijk Brieven aan Andalusië

Fijne feestdagen!