Hieronder vind je de prijzen die de VPRO in 2019 in ontvangst heeft genomen. Van de Zilveren Nipkowschijf tot een Gouden Kalf.

Emmy Award

De VPRO-coproductie Bellingcat – Truth in a Post-Truth World wint een Emmy tijdens de International Emmy Awards in New York. De film van regisseur Hans Pool en productiehuis Submarine over internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat ontvangt de prijs in de categorie 'Documentary'.

over 2Doc: Bellingcat

Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat dat werd opgericht door Eliot Higgins is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

Prix Europa

The Raft wint de Prix Europa-mediaprijs voor beste Europese televisiedocumentaire. ‘The Raft is een unieke mix van archiefmateriaal, onverwachte ontmoetingen en herinneringen. Geweldig camerawerk, zeer boeiende dramaturgie en een geweldige inzet van muziek maken deze documentaire een must see’, aldus de lofrede bij de uitreiking.

over 2Doc: The Raft

Zeilend op een klein vlot genaamd Acali, beter bekend als The Sex Raft, werd in 1973 een wetenschappelijk experiment uitgevoerd. Hoe kijken de deelnemers terug op dit onderzoek naar de bron van geweld en de dynamiek van seksuele aantrekkingskracht?

Lovie Award

Zondag met Lubach wint een Lovie Award voor het item 'UEFA Nations League'.

over Zondag met Lubach

Arjen Lubach remixt de actuele week in dertig minuten, laat ondergesneeuwde verhalen smelten en maakt brekend nieuws weer heel. Platte inhoud en diepgravende grappen.

Het winnende fragment:
Arjen wil ook een keer mee kunnen praten over voetbal. Gelukkig is er net een nieuw toernooi begonnen: de UEFA Nations League. Maar waar spelen ze nou precies om? De redactie van Zondag met Lubach legt uit hoe de UEFA Nations League werkt.

Gouden Kalf

De VPRO Jeugdserie Zeven kleine criminelen is in de prijzen gevallen op het Nederlands Film Festival, met een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Gouden Kalveren dat een jeugdserie wint.

over Zeven kleine criminelen

In de avontuurlijke serie is de twaalfjarige Raffie ten einde raad. Wanneer hij met zijn broertje en oma uit huis gezet dreigt te worden moet hij een plan bedenken om aan geld te komen. Samen met zijn vrienden besluit hij de bank te overvallen. Eén detail: de bank is zwaar beveiligd en het is nog niet eerder iemand gelukt hier een kraak te zetten. Lukt het Raffie en zijn vrienden wél?

Zilveren Nipkowschijf

Stuk wint een Zilveren Nipkowschijf. De jury roemt de bijzondere cameravoering, vormgeving en inhoud. 'Voor wie er oog voor heeft, bijna een religieuze ervaring,' aldus het rapport.

over Stuk

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. Stuk legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen één seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is dat lichaam stuk, als was het een apparaat.

Naast de documentaire zijn er voor Stuk verschillende extra's gemaakt, waaronder verdiepende artikelen en een pagina over de muziek van Stuk.

meer VPRO-programma's