De nominaties voor de Zilveren Nipkowschijf 2019 zijn bekend. Hieronder lichten we de VPRO-nominaties uit: documentaireserie Stuk en jeugdserie Zeven kleine criminelen. Ook is er een eervolle vermelding voor de online serie Joardy Season.

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. Stuk legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen één seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is dat lichaam stuk, als was het een apparaat.

Naast de documentaire zijn er voor Stuk verschillende extra's gemaakt, waaronder verdiepende artikelen en een pagina over de muziek van Stuk.

In de avontuurlijke jeugdserie Zeven kleine criminelen van regisseur Rob Lücker is de twaalfjarige Raffie ten einde raad. Wanneer hij met zijn broertje en oma uit huis gezet dreigt te worden moet hij een plan bedenken om aan geld te komen. Samen met zijn vrienden besluit hij de bank te overvallen. Lukt het Raffie en zijn vrienden?

Joardy Season is een achtdelige online serie gebaseerd op het typetje Harco, beter bekend als de 'Huilon-man' van YouTube-kanaal Joardy Film. Joardy Season is een eigenaardige samenstelling van vreemde verhalen waarin steeds een ander tragikomisch figuur centraal staat. Een absurdistische serie over de mens, gezien door de zeshoekige bril van Harco.