Zojuist is bekend gemaakt dat het VPRO-programma Brieven aan Andalusië genomineerd is voor de Zilveren Nipkowschijf 2020. De andere genomineerden zijn Frontberichten en Oogappels (beide BNNVARA). Een speciale vermelding is er voor 100 dagen voor de klas (VPRO).

In de zesdelige reisserie Brieven aan Andalusië leert Stef Biemans via brieven aan de inwoners van Andalusië het land kennen waar hij met zijn Nicaraguaanse gezin een veilig toevluchtsoord heeft gevonden.

Iets meer dan een jaar geleden woonde Stef namelijk nog met zijn familie in Nicaragua, in een rustige wijk van het gemoedelijke dorp Masaya. Maar zijn straat veranderde in een oorlogsgebied toen het land in een diepe crisis belandde en president Daniel Ortega de protesten met harde hand de kop in drukte.

Stef zocht naar een toevluchtsoord en belandde met zijn vrouw en kinderen in Andalusië. Om zijn weg te vinden en dit deel van Spanje beter te leren kennen schrijft hij brieven aan de inwoners. In de serie ontdekt Stef Andalusië aan de hand van die brieven, maar parallel aan dit verhaal volg je zijn persoonlijke situatie, die natuurlijk sterk beïnvloed wordt door de crisis in Nicaragua.

de Nipkowjury over Brieven aan Andalusië

'Met Brieven aan Andalusië (VPRO) heeft Stef Biemans, de dichter onder de Nederlandse reisverslaggevers, een wonderschone serie gemaakt. Hij doet niet alleen verslag van het tussen traditie en globalisering meanderende leven in Zuid-Spanje, maar de reeks wordt geleidelijk aan steeds meer een verslag van zijn eigen migratie, met vrouw en kinderen, vanuit Nicaragua. Zo wordt Brieven aan Andalusië ook een van binnenuit verteld verhaal over liefde en onthechting - vol schitterende scènes uit een huwelijk.'

De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt op donderdag 25 juni. 

speciale vermelding: 100 dagen voor de klas

Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan in 100 dagen voor de klas aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Een portret vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten.

Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden?

De laatste aflevering van 100 dagen voor de klas zie je op donderdag 21 mei, om 20.55 uur op NPO 3.

de Nipkowjury over 100 dagen voor de klas

'De speciale vermelding voor 100 dagen voor de klas (VPRO) danken makers Tim den Besten en Nicolaas Veul aan hun gedurfde sprong in het diepe, door honderd dagen lang te proberen een nuttige rol te vervullen voor klasladingen jonge mensen. Een ode aan het onderwijzersvak, met liefde gemaakt. Want ondanks alle moeilijkheden twitterden onderwijzers in de lockdown teksten als: ‘Ach, door dit soort beelden krijg ik zo veel zin om weer voor de klas te staan’. Misschien ook omdat hun handen jeukten?'