VPRO-programma's over het coronavirus

In verschillende programma's van de VPRO besteden we aandacht aan de ontwikkelingen rond de verspreiding en bestrijding van het coronavirus. Hieronder vind je een overzicht van al onze uitingen over dit onderwerp. Dit werken we regelmatig bij.

actuele programma's

De reset

geef je nu op

De VPRO werkt aan een nieuwe documentaire over de impact van de coronacrisis. Daarvoor zijn we op zoek naar mensen die de komende tijd hun dagelijkse leven willen vastleggen en dit met ons willen delen.

Lees hier meer en meld je aan

Zondag met Lubach

zondag 30 maart

Goede communicatie tussen overheid en burgers is ten tijde van corona erg belangrijk, maar er is nog veel onduidelijk. Die verantwoordelijkheid ligt bij de afzender, de overheid, maar ook bij de pers. Arjen kijkt terug op de vierkoppige persconferentie met onder andere Ferd Grapperhaus en bestudeert de koppen van het NOS-liveblog.

VPRO Tegenlicht

zondag 30 maart

Het coronavirus raast door de financiële markt. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, de handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjesjacht gaan?

Lees ook: 'Wie draait er straks op voor de kosten van de coronacrisis?' (8 minuten)

 

Buitenhof

zondag 30 maart

In Buitenhof deze week: Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank over de kredietverschaffing aan bedrijven. Pete Hoekstra, Amerikaanse ambassadeur en het coronabeleid van president Trump. Jaap Goudsmit, hoogleraar Harvard Chan School of Public Health, wil veel meer mensen testen op het coronavirus. En Brenda Ott, kaderhuisarts ouderengeneeskunde.

VPRO Mondo

zaterdag 28 maart

In Mondo bespreken acteur Ramsey Nasr en filosoof/psychiater Damiaan Denys het nut van kunst in deze tijd en geeft Ann Demeester een tour langs de beste virtuele musea. Ook treedt S10 op en lanceren Georgina Verbaan en Maartje Wortel het nieuwe boek de Mondo Quarantaine Klassieker-boekenclub.

Argos

donderdag 26 maart

Politieke partijen strijden tijdens de coronacrisis onverminderd om de aandacht van potentiële leden en kiezers op sociale media. Forum voor Democratie heeft in een week tijd vele duizenden euro’s gespendeerd aan coronagerelateerde berichten op Facebook en Instagram. De partij bereikt er een miljoenenpubliek mee.

Bureau Buitenland

dinsdag 24 maart

In Bureau Buitenland wordt de vraag gesteld: hoe verschuiven de machtsverhoudingen door deze corona-pandemie? wie worden er de winnaars, wie de verliezers? Een geopolitieke discussie met Mathieu Segers, Frank Pieke en Rob de Wijk.

Bekijk hier ook een actueel overzicht van alle Bureau Buitenland-reportages over het coronavirus

ITA x VPRO Mondo

vanaf maandag 23 maart

Het Internationaal Theater Amsterdam en VPRO Mondo werken samen in een uniek online videoproject. De acteurs van ITA lezen de verhalen van De Decamerone, die tijdens de coronacrisis dagelijks online zullen verschijnen.

In De Decamerone beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Steeds tien per dag. Honderd verhalen. Met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek.

Bekijk de video's nu op ita.nl, vpro.nl/mondo en het YouTube-kanaal van Mondo.

VPRO Tegenlicht

zondag 22 maart

In VPRO Tegenlicht zie je een gesprek met virusjager Ron Fouchier, viroloog aan het Erasmus MC en een internationale sleutelfiguur in de virologie. Wat staat ons in de toekomst te wachten aan nieuwe virussen? Hoe kwetsbaar zijn we? Virussen ontwikkelen zich snel en slim. Kunnen mensen ook slimmer worden en zich wapenen?

Lees ook: 7 concrete tips om met coronastress om te gaan
Lees ook: Zo helpen we elkaar de crisis door

 

Zondag met Lubach

zondag 22 maart

Arjen is een beetje boos. Afstand houden blijkt voor sommige Nederlanders nog erg lastig. Deze maatregelen zijn vooral nodig om de kwetsbaren en ouderen te beschermen. Het principe is niet heel moeilijk: thuisblijven. En als je echt weg moet: houd minstens anderhalve meter afstand, want dan vallen er minder doden.

OVT

zondag 22 maart

OVT maakte een speciale uitzending over de pest. Een ziekte ook wel bekend als de Zwarte Dood die dood en verderf zaaide over de hele wereld. Zo is het gelukkig (nog) niet met het coronavirus. Toch vragen we ons af: wat kunnen we in tijden van corona leren van de moeder aller pandemieën?

Buitenhof

zondag 22 maart

In Buitenhof was er deze week aandacht voor diverse aspecten van de coronaproblematiek. Aan tafel: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam; Dick Heederik, hoogleraar One Health en Roel Coutinho, hoogleraar epidemiologie over overdraagbare infectieziekten van dier naar mens; Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven en essayist Bas Heijne.

VPRO Mondo

zaterdag 21 maart

In Mondo kreeg Nadia Moussaid afgelopen zaterdag bezoek van onder andere Minister Ingrid van Engelshoven. Zij kwam vertellen welke maatregelen het kabinet neemt om de cultuursector door deze coronacrisis te loodsen. Theaterregisseur Ivo van Hove sprak ondertussen over de impact van de crisis op zijn werk.

Ook in deze aflevering: de Quarantaine-Klassieker-Boekenclub en optredens van Maarten Heijmans, Eva Crutzen, Tommy Wierenga, Dolf Jansen en Michelle David.

Argos

zaterdag 21 maart

Armand Girbes is hoogleraar intensive care-geneeskunde en hoofd van de IC-afdeling van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. Speciaal voor Argos houdt hij een audiodagboek bij van zijn werkzaamheden op zijn afdeling. Overpeinzingen in z’n auto terug naar huis, na een lange dienst in het ziekenhuis. Klik op de link hiernaast voor deel 1; nieuwe afleveringen vind je op de website van Argos.

Zondag met Lubach

zondag 15 maart

Voor het eerst bracht Arjen Lubach zijn satirische nieuwsshow vanuit een nagenoeg lege studio: door overheidsmaatregelen vulden alleen medewerkers van het programma de stoelen. Arjen richtte zich in het bijzonder op wc-papierhamsteraars en dwarse BN'ers. Neemt Nederland het coronavirus wel serieus genoeg?

Buitenhof

zondag 15 maart

In Buitenhof was er bijzondere aandacht voor de economische gevolgen van het coronavirus. De Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, schoof aan om te praten over de plannen van het kabinet. Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot en VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer maakten daarnaast een analyse.

Bureau Buitenland

maandag 16 maart

De correspondenten van Bureau Buitenland doen elke dag verslag van de corona-pandemie uit verschillende delen van de wereld. In een speciale uitzending trekt het radioprogramma vanuit het verre oosten, waar de pandemie begon, naar het uiterste westen.

Bekijk hier ook een actueel overzicht van alle Bureau Buitenland-reportages over het coronavirus

De Machine

dinsdag 10 maart

In podcastserie De Machine nemen 3voor12-journalisten Atze de Vrieze en Niels Aalberts je mee naar de wereld achter de muziek. In de meest recente aflevering bespraken ze de (toen nog naderende) donkere wolken boven de festivalzomer.

Bekijk het actuele liveblog van 3voor12 voor het laatste nieuws over de gevolgen van het coronavirus voor de muziekindustrie

de beste tips voor thuisblijvers

VPRO Mondo: doe mee met de boekenclub

vanaf maandag 16 maart

Sluit je aan bij de boekenclub van VPRO Mondo, met klassiekers uit de wereldliteratuur. Boeken, die je gelezen moet hebben, maar waar je nooit de tijd voor had. De komende twee weken leest men samen met schrijvers Philip Huff en Alma Mathijsen De Pest van Albert Camus. Dus bemachtig dat boek, volg Mondo op Instagram of Facebook en lees mee.

3voor12: muzieklessen

vanaf maandag 16 maart

Zit jij ook met je handen in het haar nu de scholen dicht zijn? Geen zin in rekenen, maar wel zin om iets leuks te leren? Een smoes nodig om een uurtje te mogen YouTube'n? Hier is de oplossing: 3voor12's muziekles.

Les 1: videoclips
Les 2: leer een instrument
Les 3: Nirvana
Les 4: nederhop
Les 5: house
Les 6: leer produceren
Les 7: disco
Les 8: punk

VPRO Cinema: streamingtips

Voor wie niet meer weet waar hij het zoeken moet op alle verschillende streamingdiensten biedt de filmredactie van VPRO Cinema uitkomst. Ga nu naar:

De beste bioscoopfilms die je thuis kunt kijken (via Picl)
De 25 beste jeugdfilms op Netflix
De beste jeugdfilms die je gratis kunt kijken op NPO Start
Alle filmtips voor Netflix

Vrije Geluiden thuis

We kunnen niet meer naar de concertzalen, dus dan komt de muziek naar onze huiskamers. Dat initiatief komt nu van musici, ensembles en zalen. Vrije Geluiden maakte een greep uit het steeds maar groeiende aanbod.