Hoe normaal wil je het hebben? In zijn werk bewijst schrijver K. Schippers keer op keer dat je met hele gewone dingen, alledaagse handelingen en taal een amusant, ontregelend spel kan spelen. Bij hem krijgt het terloopse een schoonheid waar iemand anders nauwelijks oog voor heeft en hij maakt daar een belevenis van. In gedichten, gedachten, romans, films en beschouwingen.

Vandaag kwam het droevige bericht dat de schrijver is overleden op 84-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ziek.

Gerard Stigter, de man achter het pseudoniem K Schippers, kampte met uitgezaaide darmkanker.  Schrijver/komiek Ronald Snijders (1975) wilde eerder dit jaar in elk geval nog één gesprek voeren met Stigter in goeden doen. Begin januari 2021 toog hij met een microfoon naar Stigters huis in Amsterdam. Het werd een mooie middag waarvan audiodocumentaire "Het leven volgens K. Schippers" de weerslag vormt. Een gesprek over het leven, Laurel & Hardy, toeval, de geluiden in zijn hoofd en zijn op handen zijnde verdwijning.

Snijders maakte als jonge student kennis met het werk van Schippers. Sindsdien was Schippers voor Snijders een held en inspiratiebron. De laatste twaalf jaar zagen de ‘meester en de leerling’  elkaar met enige regelmaat. ‘Mijn oudste vriend,’ aldus Snijders. ‘In zijn werk is hij een blikopener, iemand die je op speelse wijze voortdurend mogelijkheden aanreikt om opnieuw naar de dingen kijken. Daarbij is hij vaak de net-niet humorist die expres stopt vlak voor de clue van de grap.’

K. Schippers was in de media veel te horen en te zien, ook bij de VPRO. Hieronder vind je een selectie van programma's waarin de schrijver werd geïnterviewd of zijn poëzie voordroeg.

Brommer op zee

Afgelopen juni schoof K. Schippers aan bij Wilfried de Jong en Ruth Joos in Brommer op zee om te vertellen over zijn nieuwe roman Nu je het zegt. Daarin waant hij zich door Londen, op zoek naar een adres. Hij verdwaalt en komt verschillende voorbijgangers tegen, die hem leiden naar iets heel anders dan de gezochte straat.

Marathoninterview

Wim Brands interviewde K. Schippers meermaals in de verschillende boekenprogramma's die hij maakte voor de VPRO, maar kreeg in 2006 pas echt de kans hem uitgebreid te spreken, in een drie uur durend Marathoninterview.

DichterBij

DichterBij is een serie over eigentijdse Vlaamse en Nederlandse dichters. In elke aflevering hoor je een gedicht en krijg je een schets uit het dagelijks leven van de dichter. In deze aflevering is dat K. Schippers. ’s Ochtends na de koffie trekt hij zich terug in zijn werkkamer. Daar wacht hem een wonderlijk object.

Nnnnnnngggnnnngg

VPRO BoekenNooit Meer Slapen, dat zijn waarschijnlijk de eerste VPRO-programma's waaraan gedacht wordt bij K. Schippers, maar de dichter maakte ook eens zijn opwachting in Vrije Geluiden. Daar droeg hij 'Nnnnnnngggnnnngg' voor, een gedicht waarvoor hij zich lieten inspireren door de cello.

Een uur Ischa

Precies dertig jaar geleden sprak Ischa Meijer in zijn interviewprogramma Een uur Ischa met K. Schippers over diens leven en werk.

Poëzie in Carré

In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog 25 dichters in Carré bijeen, waaronder K. Schippers. Bekijk hieronder de registratie van deze legendarische poëziemanifestatie met onder andere Gerard Reve, Jan Hanlo, Gerrit Kouwenaar en debutant Jules Deelder.