Nieuws over het wel en wee van de ledencampagne.

sjaal schaapvriendelijk

TilburgDe productie van de VPRO-clubsjaal is volledig schaapvriendelijk, blijkt uit de sjaalanalyse die Hebe Verstappen maakte van dit felbegeerde statussymbool.

Verstappen, hoofd van het TextielLab in Tilburg, deed dit op verzoek van het VPRO-campagneteam. Daar kwamen na de schrijnende berichten over de productie van angorawol steeds vaker vragen over de herkomst van de gebruikte wol. Welnu, de VPRO-sjaal bevat 2 procent mohair en dat zit allemaal in het bandje aan het uiteinde. Dat is haar van de angorageit en heeft niets van doen met de omstreden angorawol. Die komt namelijk van het angorakonijn. De vacht van de angorageit is zijde-achtig met glanzende haren. De mohairvezels zijn licht en zacht maar toch warm en ademend, aldus Verstappen. 49 procent sjaal bestaat uit fijne merinowol. Dat is de gekleurde wol en de vezels daarvan komen uit Nieuw-Zeeland. Deze merinowol is door de fijne structuur erg zacht. De overige 49 procent, het zwart van de sjaal, is acryl uit Duitsland. Het TextielLab, onderdeel van het TextielMuseum, werkt met hoogwaardige leveranciers, en veel van hen hebben het keurmerk van The Woolmark Company. Dat draagt toch lekkerder.

 

nep & echt

Utrecht Bovenstaande foto ontvingen we van Karen Wiessing. Die naam deed meteen alle alarmbellen rinkelen, want zij was ook degene die vorig jaar op het Malieveld werd gesignaleerd met een valse vpro-sjaal. Ze had die gebreid omdat ze niet langer kon of wilde wachten op een origineel exemplaar. Nu heeft ze die ontvangen. Op de foto beide sjaals en haar (echte?) lidmaatschapskaart uit 1971.

en jij (6)?

Amsterdam • Joost de Wolf, hoofd drama VPRO, al een lid geworven?

‘Jazeker, ik heb twee leden geworven. Een daarvan is mijn dochter Dido die dit weekend achttien is geworden. En wat leuk is, ze zit nu ook in een spotje voor de campagne. Dat is daaruit voortgevloeid. Nee, ze betaalt niet alles zelf, maar de helft. We delen de kosten. En die ander… is een beetje op de gok. Ik heb het onder mijn kennissen her en der gevraagd en twee zeiden dat ze lid zouden worden. Ik ga dat niet verifiëren want dat is helemaal hun eigen verantwoordelijkheid. Dus eentje zeker en misschien drie. Maar mijn dochter gaat vast voor veel nieuwe leden zorgen.’

 

eresjalerij

Heerenveen Onze oproep een sjaalfie van uzelf met de fraaie edoch enigszins kakkineuze clubsjaal naar ons op te sturen bleek ook in het Friese niet aan dovemansoortjes gericht. Zo zien we hier ons sympathieke clublid Ina Borstlap. ‘Lang op gewacht, maar lekker warm om de nek en mooi bij mijn jas,’ schreef ze onder haar foto. Daar zijn wij het helemaal mee eens en daar hebben wij niets aan toe te voegen. Ook in ere­sjalerij? Stuur uw sjaalfie naar: campagnecourant@vpro.nl