Een groot assortiment bedrukte kaarten staat u ter beschikking als u een blijk van spijt wilt sturen. Maar het kan ook met bloemen, chocola, drank en ballonnen. Ballonnen?

sorryboeketten

Wie ‘sorry’ wil zeggen en zelf weinig tijd heeft, stuurt Katja, Samantha of Suzanne. Katja betuigt spijt bij vrienden en familieleden, Samantha doet het vooral goed bij je moeder of partner en Suzanne zorgt ervoor dat je weer met je collega of vader door één deur kunt. Dat blijkt uit de minitest op Bloemetiquette.nl, een onderdeel van Topbloemen.nl, de grootste bloembezorger van Nederland. Daar kun je bloemadvies krijgen door reden (geboorte, overlijden, geslaagd) te combineren met ontvanger (vader, collega). Katja is stijlvol, prachtig en kleurrijk, Suzanne verrassend en prachtig en met de dankbaarheid die Samantha uitstraalt kunt u het weer helemaal goed maken met uw partner.

Volgens marketingmanager Mathijs Jansen van Topbloemen.nl kan de samenstelling van de sorry-boeketten variëren. ‘Ik weet niet eens of ze nu zo beschikbaar zijn, want het is natuurlijk afhankelijk van het seizoen. Rozen doen het altijd goed in een romantisch sorry-boeket.’ Over seizoensinvloeden op de sorry-vraag is hem niets bekend. Overigens verwijzen de namen van de boeketten niet naar de samenstellers of naar de directie van Topbloemen. ‘Nee hoor, al onze boeketten hebben vrouwennamen.’ Klanten kunnen tegen bijbetaling hun boeket opwaarderen naar groot of zelfs xl. Of dat de sorry verbetert is niet gegarandeerd. ‘Voor ons is het wel beter,’ zegt Jansen lachend, ‘maar ik kan niet in iemands portemonnee kijken. Als je de wagen van iemand in de prak rijdt, zou ik aan een xl denken.’ Een sorryboeket laten bezorgen is heel aardig, maar haalt het natuurlijk niet bij zelf excuus aanbieden, erkent Jansen. ‘Ik zou het persoonlijk doen.’

sorrykaarten

Met een excuuskaartje ‘sorry’ zeggen kan via Hallmark op 35 verschillende manieren. Zo groot is het online excuusassortiment van de kaartenmaker, al moet daarbij worden aangetekend dat negentien van die 35 varianten specifiek bedoeld zijn als verlate verjaardagskaart. ‘Sorry ik ben je verjaardag vergeten,’ is eigenlijk een felicitatiekaart en geen excuus. Schildpadden zijn in deze categorie goed vertegenwoordigd. De opmerkelijkste algemene excuuskaart toont twee flesjes bier en de tekst ‘I am swowwy.’ Geen sorry, maar sowwy en dat is ongetwijfeld een verwijzing naar wangedrag bij dronkenschap. Het zou zomaar kunnen dat dit de meest verkeerd geadresseerde kaart is, want alcohol vreet geheugen.

‘Als je de wagen van iemand in de prak rijdt, zou ik aan een XL-boeket denken’

Marketingmanager Mathijs Jansen (Topbloemen.nl)

sorry-assortiment

Bij concurrent Greetz.nl is het sorry-assortiment nog veel uitgebreider. Het beslaat naast kaarten chocola, drank zelfs ballonnen. Die opblaasartikelen zijn blijkbaar door het sorryselectiefilter geglipt, want ballonnen zijn voor feestelijkheden. Nu kan een sorrymoment wel feestelijk worden of zijn, maar dat hoeft niet. Tachtig sorrykaarten biedt Greetz.nl en op veel kaarten staat een dier afgebeeld. Zo is er een hond die zich excuseert voor een plasje en een bij die ‘zzzorry’ zegt. Voor Nederengelstaligen is er een kaart met de tekst ‘Sand over it.’ Die kan in dezelfde taal worden beantwoord met een ‘I’ll see it through the fingers’-kaartje. Bestaat echt. Van die tachtig excuuskaarten worden er 67 geschikt bevonden om naar vrouwen te sturen en 48 zijn voor mannen bedoeld. Dat betekent dat de excuuscategorie een groot geslachtsoverschrijdend segment bevat en vrouwen wellicht vaker excuses krijgen. Het assortiment sorrychocolade bestaat voor een groot deel uit doosjes Merci. Vreemd, omdat excuseren iets heel anders is dan bedanken. Port is bij cadeautjesbezorgsite Greetz.nl de excuusdrank bij uitstek en is in tegenstelling tot rosé en witte wijn geschikt voor man en vrouw. Let wel, met een alcoholpercentage van twintig procent kan het raadzaam zijn om voor het nuttigen vast een sowwy-, pardon sorrykaart te adresseren.