6 toekomstbeelden van een verbeterde mens

Charissa Promes ,

Slimme apparaten maken het leven een stuk makkelijker, comfortabeler en veiliger. Niet op de laatste plaats dienen innovaties om ons beter te maken of als mens te verbeteren. Gaan we in dit tempo door en hoe ziet ons leven er dan over enkele decennia uit?

1. Over 50 jaar leren we aan de hand van ons DNA

Een simpele test kan al bij je geboorte zien of je van nature verlegen bent of gevoelig bent voor depressie. En zo ook of je het intelligentie-gen hebt en je fluitend je schoolcarrière doorkomt of dat je extra hulp nodig zult hebben bij vakken als wiskunde of juist de talen.

2. We gaan ouderwets terug naar respect voor online privacy

Sociale media worden zo ontworpen dat we niet langer al onze gegevens gratis weggeven in ruil voor gebruik van populaire platforms.

3. We kijken ook ondergronds

Nu denken we aan onze invloed op de oppervlakte van de aarde, maar in de toekomst vinden we het net zo belangrijk om te weten wat er gebeurt onder onze voeten. Handig als we willen voorspellen hoelang we als mens nog hebben op aarde. Om daar meer over te ontdekken moeten we gek genoeg andere planeten onderzoeken, zoals Mars.

4. Een pil maakt ons écht beter

Over enkele decennia denkt geen mens er meer aan om zich te laten opereren met scherpe mesjes. Dan slik je een pil waarin een mini laboratorium of gepersonaliseerde medicijnen zijn ingebouwd. Een behandeling tegen tumoren of een (dodelijke) ziekte maakt niets meer onnodig kapot.

5. We blijven (fysiek) jong

Nu zegt je geboortedatum nog veel over je fysieke gezondheid, maar straks zorgen therapieën ervoor dat je op je 88ste een biologische leeftijd van een 25-jarige kan hebben.

6. We kijken de dood in de ogen

Als we er dan klaar voor zijn om ons leven te beëindigen, hebben we ruim de tijd om ons daarop voor te bereiden. Pillen kunnen de angst voor een gebeurtenis niet wegnemen als je het niet eerder hebt meegemaakt, dus maken we gebruik van simulaties zoals die van designer Frank Kolkman. Die geven ons de kans de dood in zekere zin al te ervaren en het zo makkelijker te accepteren.

lees het volgende artikel in deze reeks

Driemaal Driek de Gadgetfreak

We kunnen het niet over vernieuwers hebben zonder het te hebben over Driek de Gadgetfreak. Dit typetje van Wim de Bie was zijn tijd ver vooruit: al in de vroege jaren 2000 postte hij op het Bieslog selfies en deed hij aan unboxing.

dit artikel is onderdeel van de reeks 'Vernieuwers'