Kleffe cake, koude koffie en droevige toespraken waarin herinneringen worden opgehaald. Het klinkt saai. Gelukkig maak jij je eigen uitvaart niet meer mee. Dit is hoe je op een bijzondere manier invulling kan geven aan jouw afscheidsdag.

in een truck naar jouw afscheid

In Nederland zijn er genoeg uitvaartondernemers die ervoor zorgen dat je de gewenste uitgeleide krijgt. Een uitvaart die past bij jou. Zo ook bij Bennie, sinds zijn veertiende vrachtwagenchauffeur en een echte trucker. Het was zijn wens om met een Scania-vrachtwagen, een tientonner die niet bepaald bedoeld is om in de woonwijk te rijden, naar zijn crematie gebracht te worden. Zijn wens kwam uit: begrafenisondernemer Willem regelde een heuse uitvaarttruck voor het afscheid.

een grafkist in de vorm van jouw favoriete dier

Afscheid nemen van het leven gaat in andere landen verder dan de uitvaart zelf. In Ghana is het een grote gebeurtenis. Het is een feest en het moet niet ongemerkt voorbij gaan. Bij zo'n feest hoort een kist die ontworpen is naar eigen wens, met de vorm van het favoriete dier, auto, vliegtuig of fruitsoort van de overledene. Om de begrafenis optimaal te vieren huren sommige families rouwers in voor hun doden, die luid jammerend het afscheid kracht bij zetten.

levendig opgebaard worden

Op het Caribische eiland Puerto Rico is een standaard opbaring in de kist niet gebruikelijk. De lichamen moeten er zo levend mogelijk uitzien totdat ze de grond in gaan. Daarom zijn onconventionele opbaringen daar helemaal hip. Doodskunstenaar Victor Dias zorgt voor persoonlijke opbaringen voor zijn overleden klanten, bijvoorbeeld boven op een motor.

Er zijn dus talloze mogelijkheden om een perfect afscheid te vieren. Je kunt alles tot in de kleinste details bedenken: welke muziek wordt er gedraaid, welke soorten bloemen worden neergezet en welke praatjes worden gehouden. Nog een laatste tip voor de gierige Hollander: zorg dat alle financiën goed geregeld zijn, zo voorkom je dat mensen gênante Tikkies naar elkaar sturen tijdens je uitvaart.