Kleffe cake, koude koffie en droevige toespraken waarin herinneringen worden opgehaald. Het klinkt saai. Gelukkig maak jij je eigen uitvaart zelf niet meer mee. Maar toch, het gaat om jou en je kunt je persoonlijke smaak daaraan toevoegen en er een feestje van maken. Dit is hoe je je afscheidsdag goed kan vieren.

een uitvaart die bij jouw passie past

In Nederland zijn er genoeg uitvaartondernemers die ervoor zorgen dat je de gewenste uitgeleide krijgt. Een uitvaart die past bij je beroep, hobby’s of identiteit. Zo ook bij Bennie, een vrachtwagenchauffeur sinds zijn veertiende en een echte trucker. Zijn wens was het om met een Scania-vrachtwagen, een tientonner die niet bepaald bedoeld is om in de woonwijk te rijden, gebracht te worden naar zijn crematie. Zo zag hij zijn perfecte afscheid voor zich. Zijn wens kwam uit: begrafenisondernemer Willem regelde een heuse uitvaarttruck.

jouw droomkist

Afscheid nemen van het leven gaat in andere landen verder dan de uitvaart zelf. In Ghana is het een grote gebeurtenis. Het is een feest en het moet niet ongemerkt voorbij gaan. Bij zo'n feest hoort een kist die ontworpen is naar eigen wens, met de vorm van het favoriete dier, auto, vliegtuig of fruitsoort van de overledene. Om de begrafenis optimaal te vieren huren sommige families rouwers in voor hun doden, die luid jammerend het afscheid kracht bij zetten.

opbaring

Op het Caribische eiland Puerto Rico is standaard opbaring in de kist een doodsaai cliché. De lichamen moeten er zo veel mogelijk levend uit zien totdat ze de grond in gaan. Daarom is onconventionele opbaring daar helemaal hip. Doodskunstenaar Victor Diaz zorgt voor perfecte persoonlijke opbaringen voor zijn overleden klanten, bijvoorbeeld boven op een motor.

Er zijn dus talloze mogelijkheden om een perfect afscheid te vieren. Je kunt alles tot in de kleinste details bedenken: welke muziek wordt er gedraaid, welke soorten bloemen worden neergezet en welke praatjes worden gehouden. Nog een laatste tip voor de gierige Hollander: zorg dat alle financiën goed geregeld zijn, zo voorkom je dat mensen gênante Tikkies naar elkaar sturen tijdens je uitvaart.