Of het nu één dag, de helft of gewoon weer de hele week wordt: na de zomer roept het kantoorleven. Hoe zorg je je ervoor dat je dat weer fris ingaat? Een ode aan de 9 tot 5, je collega's, plantjes op je bureau en de baas – kan die niet gewoon weg?

Het lijkt wel alsof het begrip thuiswerken pas is ontstaan tijdens de coronapandemie maar al decennia voor het bestaan van COVID en Zoom voorspelden trendwatchers dat thuiswerken de toekomst zou worden. Niet om op die manier besmettingen tegen te gaan maar wel als de ultieme oplossing voor problemen zoals lange files, kantoorirritaties en milieuvervuiling.

In dit fragment van OVT wordt uitgelegd hoe het idee van telewerken, zoals het destijds genoemd werd, in de jaren 70 ontstond om energie te besparen ten tijde van de oliecrisis. Het idee van telewerken: dichter bij huis en op grotere afstand van de baas aan de slag.

het kantoorleven

Toch mis je door al dat thuiswerken wel de sociale contacten en gezelligheid die kantoren te bieden hebben. De kantoorvloer is de ideale plek om collega’s te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken. Misschien ontstaan er zelfs wat kantoorromances. Maar laten we eerlijk zijn; het kantoor kan ook een broedplaats van irritaties vormen. Je buurman die keihard op zijn toetsenbord loopt te tikken, een slechte kantine, collega’s die luidruchtig aan het bellen zijn… Wat is je woonkamer dan eigenlijk lekker rustig.

Heb je het kantoor gemist? Klik hieronder op de playknop voor je dagelijkse sleur aan pre-covid-kantoorgeluiden.

Naast die vaste irritaties zijn er ook een aantal vaste rituelen op het kantoor. Elke werkdag, van negen tot vijf, dezelfde handelingen. Computer opstarten, koffiezetten, mailtjes lezen, lunchen, naar de klok staren, koffiedrinken, dagdromen, vergaderen, inkakken en oké dan; nog één kopje koffie. En dit allemaal in de herhaling, vijf dagen in de week. Zo lijkt het kantoorleven vooral te bestaan uit uitzichtloze dagen die in elkaar overlopen. Maar dit is nou juist niet die positieve, nieuwe instelling die we zoeken.

creatief kantoorconceptje

Daarom is het goed om te kijken naar de mooie aspecten van het kantoor. Er wordt namelijk van alles aan gedaan om het werken daar zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een goed begin is natuurlijk het creëren van een fijne werkplek om zo optimaal te kunnen presteren. En zeg nou zelf; je woon- of slaapkamer is er nou niet per se voor gemaakt om eindeloos te vergaderen of mailtjes te beantwoorden.

Dus weg met het thuiswerken en hup, op naar het kantoor waar alles op maat gemaakt is voor de werknemer. Want naast de printers, systeemplafonds en koffieautomaten moet er ook ruimte zijn voor goede lucht, grote ramen en het liefst heel veel planten.

Architecten zijn dan ook druk bezig om ervoor te zorgen dat werknemers hun creativiteit optimaal kunnen benutten. Dit doen ze onder andere door het ontwerpen van kantoortuinen of flexwerkplekken: ‘Alsof de werknemer bevrijd kan worden door een nieuw kantoorconcept.’

In Ongesigneerd, een podcast over onopvallend design, wordt er gezocht naar het ideale kantoor.

(dit artikel gaat door onder dit blok)

werkrevolutie

Door het thuiswerken zijn we anders naar ons werk gaan kijken. Meetings kunnen efficiënter, communicatie kan sneller online en zo zullen we nog meer veranderingen terugzien als we weer naar kantoor gaan. Misschien is het ook wel eens tijd voor een revolutie van het kantoorleven. Weg met de baas! Weg met het hiërarchische systeem! Meer macht voor de werknemers!

Ja, dit klinkt wat overdreven maar een paar bedrijven zijn hier al daadwerkelijk mee bezig. Dit betekent het einde van de controlerende manager en meer verantwoordelijkheid en zelfsturing voor de werknemers.

Sowieso staat innovatie en verandering in werk nooit stil. Want naast de pandemie die dus een grote invloed heeft, krijgen we ook te maken met technologie en automatisering. Voor je het weet is je baantje ingepikt door een robot.

De aflevering "Het werken van morgen" van VPRO Tegenlicht laat deze verandering zien, waarin ze het dreigende baanverlies die eraan lijkt te komen niet als één groot doembeeld bekijken maar juist onderzoeken hoe wij als mensen daardoor anders gaan werken.

Voordat die tijd komt, kunnen we onze massale terugkeer naar het kantoor dus op vele manieren invullen. Een hernieuwde blik van waardering voor het kantoor, na ongeveer anderhalf jaar in huis, kan al wonderen doen, al moet je die luidruchtige buurman dan misschien maar voor lief nemen.

En of je na de zomer nou aan het werk gaat in een kantoortuin, een telewerkplek of toch nog even vanuit je woonkamer; een beetje constructief denken en verandering doorvoeren naar aanleiding van de afgelopen tijd kan nooit kwaad. En daarbij valt er dus genoeg inspiratie op te doen.