Rukken, vingeren, zelfbevrediging of soloseks. We doen het allemaal op onze eigen manier: in bed of achter de computer, drie keer per dag of één keer in de week. Het is ook goed dat we het doen. Masturberen heeft namelijk een positief effect op de gezondheid.

Door te masturberen krijg je een boost endorfine en kun je stress verminderen. Je slaapt er beter door en het kan zelfs je immuunsysteem versterken. Ook belangrijk: door jezelf aan te raken ontdek je wat jij fijn vindt, wat je seksleven vele malen prettiger kan maken. Gek dus eigenlijk dat het merendeel van de Nederlanders toch een gevoel van schaamte ervaart rond soloseks. Waardoor komt dat toch, en kunnen we daarvan afkomen? Een duik in het archief van de VPRO biedt antwoorden.

ongemak

Blozende wangen, zweethanden en gestotter: het ongemak straalt ervan af bij Marcelle Arriëns. Zus Krista – en medebedenker van de YouTube-serie Sekszusjes TV – vraagt met een nerveus lachje: wat is de gekste situatie waarin jij weleens hebt gemasturbeerd?

Zelfs de zussen, die ondertussen álles wel met elkaar hebben gedeeld, voelen automatisch een gevoel van schaamte als ze elkaar over hun ervaringen met masturbatie vertellen. Ze maken een bordspel (met de bijpassende titel: mens, masturbeer je wel) om elkaar nooit eerder gedurfde vragen te stellen. En zowaar: hoe meer ze vertellen, hoe minder ongemakkelijk het wordt. De zussen ontdekken dat die schaamte helemaal niet nodig is. 

In deze zeer persoonlijke, grappige en vooral leerzame aflevering worden gewoontes, fantasieën en onzekerheden gedeeld en krijg je als kijker de kans om (veilig vanachter je computer, toch wel zo fijn) jouw ervaringen hiermee te vergelijken. Hopelijk volgt dan het besef: er is niks om je voor te schamen, want we doen het allemaal.

de wereld rond

Denken ze daar in andere landen ook zo over? De makers van Metropolis waren benieuwd hoe mensen wereldwijd masturberen. Met hulp van lokale correspondenten is deze aflevering samengesteld, waarin al snel duidelijk wordt dat hoe over masturbatie gedacht wordt sterk cultureel bepaald is. Waar in Nicaragua de lokale dominee preekt dat jezelf aanraken een zonde is, woont in Japan de wereldkampioen aftrekken.

urenlange orgasmes

Van de Sekszusjes hebben we geleerd dat we ons niet hoeven te schamen voor masturberen. Dat leert masturbatiecoach Franscis ook aan zijn leerlingen, wie hij laat kennismaken met een nieuwe manier van masturberen. Volgens hem draait het te vaak enkel om het orgasme en niet meer om in contact staan met je lichaam. Daarom heeft hij een bijna spirituele manier van masturberen ontwikkeld die maar liefst drie kwartier duurt en zeer intens is.

Dit blijkt lang niet voor iedereen weggelegd. In De outsiders – een programma waarin mensen die buiten de gebaande paden leven worden belicht – is presentator Tim den Besten aanwezig bij zo’n les van Franscis. Hij heeft het er duidelijk moeilijk mee.

Deze uitzending is niet alleen boeiend vanwege de taboedoorbrekende inhoud, maar vooral door de achtbaan van emoties die je de presentator ziet doorstaan terwijl hij schrik en ongemak ervaart. Om vervolgens zijn nieuwsgierigheid en interesse naar wat Franscis te vertellen heeft de vrije loop te laten zodra hij het gevoel van schaamte opzijzet.

Goed, de theorie hebben we: nu is het tijd om zelf op ontdekking te gaan. Welke gewoonten of technieken die je hebt gezien wil jij graag uitproberen? En denk je dat het nu wat makkelijker is om over masturberen te praten? Laat ons weten wat je van dit artikel vindt!

artikelen in deze reeks