Het succes van de kringloopwinkel en De kracht van de kringloopwinkel waren in 2017 en 2019 dé feelgood-kerstseries. Hoe gaat het nu met de kleurrijke karakters uit deze levendige kringloopwinkels?

Paul was te zien in De kracht van de kringloopwinkel. Hij werkt bij de Estafette Recycle Boulevard Leeuwarden op de kleingoedafdeling als stylist. In de serie was te zien hoe Paul zijn coming out-dag viert in de kringloopwinkel en ook hoe Paul net in de liefdesboot was gestapt met zijn geliefde uit Amsterdam. Hoe gaat het nu met Paul?

Hoe was het voor je om aan De kracht van de kringloopwinkel mee te doen?
‘Het was een hele leuke en mooie ervaring. Ik had daarvoor al eens voor de camera gestaan met het programma Paleis voor een prikkie en voor een item bij de lokale omroep, dus cameraschuw ben ik in ieder geval niet. Ik vond het leuk om mijn verhaal te hebben gedeeld voor de camera.

'Het was ook bijzonder dat het zo landelijk werd uitgezonden en dat er leuke reacties op de serie kwamen vond ik ook erg mooi om te zien. Tot vandaag de dag zijn er af en toe nog mensen die zeggen: "Ik herken je van de serie." Of familie die vraagt: “Ga je nog iets doen voor tv? Je doet het zo leuk!”

'Ik denk dat sommige mensen zich ook in mij konden herkennen.'

Paul

Wat heeft de serie voor je betekend?
‘Ik heb een fijne tijd gehad met het team en de filmploeg van de serie. Ik heb mijn persoonlijke verhaal voor de camera verteld en dat was voor mij best wel een stap. Ik dacht: ik doe het gewoon en ik denk dat heel veel mensen het mooi vonden om te zien hoe ik mij zo open opstelde. Ik denk dat sommige mensen zich ook in mij konden herkennen.

'Ik heb het idee dat veel mensen een beetje een stereotypisch idee hebben van een kringloopwinkel, maar ik denk dat wij aan die mensen hebben laten zien dat het juist een hele mooie plek kan zijn. Ik hoop ook dat de drempel om naar een kringloopwinkel te gaan is verlaagd.’

hoofd van het kleingoed

Je vertelde het al een beetje maar werk je nog steeds als stylist en hoofd van het kleingoed in de kringloopwinkel?
‘Ja zeker! Hoofd van het kleingoed klinkt zwaar, zo werd ik dan door Frank [Wiering, de maker van de serie, red.] genoemd, haha. Maar ik vul nog steeds producten aan op de kleingoedafdeling, breng graag orde in de producten en wil ze op een leuke manier stijlen. Wanneer een schap er mooi en verzorgd uitziet, haal ik daar veel energie uit. Dit werk geeft mij eigenlijk ook veel voldoening.

'Ik word nu ook gevraagd om stylingtips te geven voor artikelen op de website en voor op de social media van de Estafette. Soms nemen mensen wel eens een hele set mee van producten die ik bij elkaar heb gestijld.

het werk in de kringloopwinkel

Merk je dat het nu steeds drukker is geworden in kringloopwinkels?
‘Ik merk vooral dat de schaamte om naar een kringloopwinkel toe te gaan is verminderd sinds de prijsstijgingen van de huur en de energieprijzen. Ik zie ook steeds meer verschillende type mensen in de winkel.

'Toen ik elf jaar geleden begon te werken bij Estafette merkte ik dat dit soort plekken steeds populairder werden. Maar vroeger, en dan heb ik het over twintig jaar geleden, toen heerste het idee dat de kringloopwinkel behoorde tot de laatste strohalm. De kringloopwinkel werd toen als een laatste redmiddel gezien. 

'Nu is het helemaal in om nieuwe dingen met oude dingen te mixen en te matchen. En is het al helemaal in om tweedehands te kopen, met oog op het milieu.

'Er kwamen ook veel meer mensen naar de kringloopwinkel nadat ze de serie hadden gezien. We kregen ineens mensen uit Brabant of Limburg. Zo was ik ook een keer bij een Oldtimerclub waar ik lid van ben in Oudenbosch en toen kwam er een vrouw naar me toe die toen zei: “Hé, ik herken je van tv!”.

'Ik vond het belangrijk om aan jongens en meisjes die nog in de kast zitten mee te geven dat het belangrijk is om op de werkvloer jezelf te zijn.'

Paul

Vier je nog steeds je coming out-dag?
‘Ja, ik vier het elkaar jaar voor mezelf en bij elke vijf jaar doe ik het echt voor de hele winkel en ga ik weer langs met roze koek. Mensen vonden het toen mooi om te zien dat ik gewoon mezelf was. Ik vond het belangrijk om aan jongens en meisjes die nog in de kast zitten mee te geven dat het niet uitmaakt wat voor werk je doet maar dat het belangrijk is om op de werkvloer jezelf te zijn.’

Paul zijn blik op de toekomst

Hoe is het met je relatie gegaan, waar je graag kringloopwinkels mee afstruinde?
‘We zijn nu drie en een half jaar en tweeduizend vinyl platen verder. We hebben nog steeds een langeafstandsrelatie en ik vind het heerlijk om even wat weekenden alleen te zijn. Ook kan je in Amsterdam geen huis vinden voor dezelfde prijs die ik nu betaal in Leeuwarden.' 

Hoe kijk je nu naar de toekomst?
‘Ik vind het fijn dat ik in de kringloopwinkel gewoon mijn ding kan doen en ik zit hier nog steeds erg op mijn plek. Ik heb verder niet echt dingen waarvan ik denk: dit wil ik in de toekomst nog gaan doen. Het kan zijn dat ik ga samenwonen met mijn vriend en dat ik dan richting Amsterdam ga, want hier kan mijn vriend waarschijnlijk geen werk vinden. Maar het lijkt me ook leuk om nog een keer gevraagd te worden voor een serie of voor tv. Dat mag hoor en dan meld ik mij gelijk aan!’