Bliksem en Donderdag #8

A Thursday enlightening event

07 dec.
Datum
7 december 2017
Tijd
19:30 - 22:00
Locatie
De Kazerne, Paradijslaan 8, Eindhoven
Link
Reserveer gratis

A Thursday enlightening event

Bliksem en Donderdag ‘a Thursday enlightening event’ gaat om inspiratie, interactie, connectie en acceleratie. Op dit podium krijgen makers, denkers, doeners en dromers de kans hun ideeën te delen, testen en versnellen. VPRO Medialab nam het initiatief en nodigde TU/e, Baltan Laboratories en High Tech Campus uit om samen te werken aan dit nieuwe platform.

Erbij zijn? Meld je gratis aan!

Doe mee en meld je aan voor deze oplichtende avond! Iedereen is welkom, er zijn 90 stoelen beschikbaar. Je kunt je hier gratis aanmelden. Voertaal is Engels.

Jouw idee pitchen? Geef je op!

Heb je een origineel en innovatief idee maar zoek je extra inspiratie bij de uitwerking van je concept, hulp bij technische vraagstukken of de juiste samenwerkingspartners? Pitch jouw plan en ga onvermoede connecties aan! Stuur een mail met je idee naar medialab@vpro.nl.

De Muppets

Elke editie zijn er twee ‘muppets’ aanwezig. Twee deskundigen uit een bepaald vakgebied als technologie, design, media, etc, luisteren vanaf de zijlijn, zoals de Statler en Waldorf. Zij geven elke pitcher feedback en tips of stellen een kritische vraag. Daarna is het publiek aan de beurt. 

Danielle Arets is een ervaren design onderzoeker met een achtergrond in cultuur-en wetenschapsstudies (Universiteit Maastricht), media wetenschap (Aarhus Universiteit, Denemarken) en journalistiek.

Danielle wordt enthousiast van complexe, systeemuitdagingen en het ontwikkelen van een strategie die zowel zinvol als tastbaar is. Ze werkt daarvoor in haar studio CAPADA  samen met een groot netwerk van design onderzoekers, antropologen, journalisten en innovatie experts.

Danielle is daarnaast ook  associate lector Strategische Creativiteit aan Design Academy Eindhoven waar ze de research minor Radical Ecologies vormgeeft.

Jorge is Lector Media, Interactie en Storytelling bij het Fontys FutureMediaLab (Fontys Hogescholen voor de Kunsten, ICT, Communicatie, Toegepaste Psychologie, Journalistiek en de Economische Hogeschool Tilburg).

Hij is tevens promovendus in responsieve omgevingen aan de TU/e en lid van de adviesraad van de Dutch Design Week. Hij is een internationale designer uit Lissabon en woont in Eindhoven sinds 2007. Hij werkt op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en cultuur. Zijn werk is gerelateerd aan belevingsontwerp, nieuwe media, interdisciplinariteit en waardecreatie. De faculteit Industrial Design aan TU/e was zijn eerste Nederlandse halte (als communicatieontwerper en onderzoeker), daarna de ING Bank (als strateeg klantervaring), het Designhuis (als artistiek leider) en de STRP Biënnale (als zakelijk leider). Hij is een idealist en gelooft in de kracht van de creatieve industrie om een betere wereld mogelijk te maken. Door zijn menselijke aanpak en werk in Eindhoven werd hij in 2016 een van de top-10 expats van Eindhoven.

Moderator van de avond: Geert-Jan Bogaerts - Hoofd digitaal VPRO

De pitchers

Zelf een idee voorleggen aan een breed publiek? Geef je dan op via medialab@vpro.nl.

Studio Connecting Cultures viert de diversiteit en vindt het daarom belangrijk dat alle nieuwkomers in ons land kunnen opgaan in de samenleving en zich er thuis kunnen voelen. De missie van Studio Connecting Cultures is dan ook om een duurzame verbinding te creëren tussen autochtonen en nieuwkomers. Samen bouwen we een omgeving die mensen triggert hun horizon te verbreden, perspectieven uit te wisselen en van elkaar te leren.

Studio Connecting Cultures biedt een reeks workshops aan die mensen uit verschillende culturen begeleid bij het opbouwen van een sterke vriendschap. In deze workshops maken ze gebruik van de Connecting Cultures Toolkit. Deze toolkit bevat kleine games en oefeningen die de deelnemers in vier stappen ondersteunt bij het opbouwen van wederzijds begrip en het vieren van diversiteit. Studio Connecting Cultures is in augustus begonnen en probeert verschillende formats en contexten uit om te onderzoeken waar de meeste waarde kan worden toegevoegd.

De korte film '6 OBJECTS – Projecting Identity Expressions' (2017) verkent de emotionele verbinding tussen lichaam en objecten als kleren en accessoires. Voor deze film is de term ‘artistic documentary’ bedacht. Documentaire omdat 6 mensen van verschillende achtergronden worden geïnterviewd en ‘artistiek’ omdat er artistieke keuzes zijn gemaakt om de focus van de kijker te gidsen.

Jella en haar team bedachten de term ‘artistic documentary’ om dit genre korte film te beschrijven. Jella wil op Bliksem en Donderdag met het publiek verkennen hoe deze nieuwe term bij een breder publiek kan landen.

 

Solemaker.io is een nieuwe manier om schoenen te ontwerpen, produceren, gebruiken en hergebruiken. Solemaker bouwt een ultra-gepersonaliseerd productservice waarmee kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers, ingenieurs en dragers hun schoenen kunnen co-creëren om zo de overgang naar een economie van co-creatie te initiëren.

Met een Design United Grant ontwikkelde Solemaker een demonstratie van de ontwerpvisie, gepresenteerd op de Dutch Design Week en Dubai Design Week 2016, met een op maat gemaakte e-textile voet-scanner, 3d-printing en parametrische ontwerpalgoritmen.

Om de technologie verder te ontwikkelen en Solemaker te lanceren als een bedrijf, heeft het team financiering ontvangen van WEAR Sustain. Momenteel is Solemaker bezig met het opzetten van een webplatform voor implementatie en ontwikkelen ze de schoenmodellen en ontwerpverhalen verder met de ontwerpers Vera de Pont en Eva Klabalova. Ook zet Solemaker samenwerkingsverbanden op met partners bij het ontwikkelen van draagbare in-shoe sensortechnologieën. Het doel is om in Q1 2018 naar de markt te gaan met een kleine bèta-lancering.

PLYGRND.city is een merk voor social design innovatie. Ze ‘gamificeren’ de openbare ruimte om fysieke beweging en sociale interactie tussen mensen te stimuleren. PLYGRND.city doet dit op twee manieren. Social design-projecten in moeilijke buurten en tech-projecten om mogelijkheden in de wereld van de toekomst te benutten. Voor de laatste hebben ze onlangs een eerste applicatie voor de Citybeacons in het centrum van Eindhoven ontworpen, ontwikkeld en gelanceerd. Urban bootcamp in de stad, om objecten in de openbare ruimte op een creatieve manier te gebruiken voor sportoefeningen. De PLYGRND.city urban bootcamp is een full body workout van 45 minuten met 18 verschillende oefeningen die je zelf kunt doen, samen en in een groep.

Artsen besteden 50% van hun dag aan administratieve taken, waardoor ze het gevoel krijgen dat dit hen weghoudt van zorg aan patiënten. Met 'Sight' willen Miguel en zijn team van Medinreal artsen achter computers vandaan halen en hen helpen zich te concentreren op wat belangrijk is, namelijk patiënten. Ze proberen de menselijke kant in de medische wereld terug te brengen.

Het is bewezen dat smart glasses de efficiëntie op medisch gebied vergroten, waardoor de aansprakelijkheid afneemt en de privacy van de arts-patiëntrelatie toeneemt. Bestaande oplossingen en functies lijken vaak indrukwekkend, echter zijn er vaak weinig voordelen te vinden als het gaat om het laten zien van de persoonlijkheid van de gebruiker en praktische bruikbaarheid.

'Sight' is een bril die past bij het gezicht van de gebruiker. Deze smart glasses passen bij het persoonlijke en professionele leven van de gebruiker en voorkomen onnodige afleiding. Ze laten gebruikers zich concentreren op wat belangrijk is. Medinreal streeft ernaar om technologie voor de gebruiker te laten werken. Miguel is op zoek naar advies over het ontwerp van een deze wearable waarmee de drager zich kan verbinden met de wereld in plaats van hem of haar te isoleren.

Amorphous Revolution is een bewuste schoenenlijn, gemaakt van de biologische stof melanine. Melanine is een aminozuur dat in alle organische vormen voorkomt en dat de productie van mycelium stimuleert en versnelt. Mycelium, de dichte wortelstructuur van de paddenstoel, kan worden gebruikt om een soort leer te creëren. Dit leer gebruikt Stephannie om de Amorphous Revolution Shoe te maken. Tijdens de eerste lancering liep ze echter tegen problemen aan: het mycelium was niet sterk genoeg voor het prototype.

Ze is nu op zoek naar vervangend materiaal. Ze vond het bedrijf Lifematerials.eu dat MuSkin maakt; een 100% plantaardig eco-alternatief voor dierlijk leer. Het komt van de Phellinus ellipsoideus, een grote parasitaire schimmel. De totale afwezigheid van toxische stof maakt Muskin ideaal voor gebruik in close-to-skin producten. Stephannie is op zoek naar tips om haar schoen opnieuw te lanceren.

Dinner? doe mee!

Voorafgaand aan Bliksem en Donderdag is er de mogelijkheid om om 18.00 uur aan te schuiven bij het diner. Leer de pitchers vast kennen of ga informeel connecties aan. De keuze is vlees, vis of vega voorafgegaan door heerlijk brood met olie van het Vlaamsch Broodhuys. Kosten zijn €20.

Menu:
- Vlees: Wildstoof - gekonfijte aardappel - rode kool - schorseneren
- Vis: Zalm - rode biet - mierikswortel - bloemkool - witte wijn jus
- Vega: Cavolo nero - burrata - paddestoelen - amandel

Stuur een mail naar reserveren@kazerne.com of bel 040 304 1388 om hiervoor te reserveren. Vermeld dat het om Bliksem en Donderdag gaat.