Denk mee!

Hackathon #6 Smart content for City Beacons

Hackathon #6 Smart content for City Beacons

08 jun
09 jun

Hackathon: Smart content for Citybeacons

Datum
8 juni 2017 T/M 9 juni 2017
Tijd
9:30 - 22:00
Locatie
VPRO Medialab, Kastanjelaan 500, 5616LAZ, Eindhoven
Link
Meld je hier aan

Ze heten Citybeacons, zijn ruim 4 meter hoog en sinds eind 2016 staan er 25 stuks in de binnenstad: met deze deze innovatieve informatiezuilen heeft Eindhoven de Nederlandse primeur. Een Citybeacon is een informatiepaal en reclamezuil in één, maar wel een vol technische mogelijkheden op het gebied van veiligheid, communicatie en informatie.

Functies en content

De Citybeacons hebben meerdere functies. Bezoekers van het centrum kunnen ze gebruiken om informatie over de binnenstad in te winnen. Ook dienen ze als wifi-versterker, reclamezuil en beveiligingscamera. Op het moment zijn de basisfuncties beschikbaar, maar stapsgewijs kunnen de mogelijkhedenworden uitgebreid. De Citybeacons zijn een platform en distributiepunt voor en door de stad.

Technische aspecten van de Citybeacons

 • Een sterke wifi-zendmast
 • Observatiecamera’s met 360 graden beeld
 • Gerichte camera voor communicatie met personen
 • Straatverlichting
 • Informatie: stadsplattegrond, parkeerinformatie, etc
 • Interactie, zowel persoonlijk op de zuil als via de eigen smartphone (inclusief integratie van apps van derden, inclusief betaalmodules)
 • Reclame, door citybeacon geëxploiteerd
 • City marketing uit de koker van Eindhoven365
 • Gaming
 • Milieumetingen (zoals luchtkwaliteit)
 • Amber-alerts (inclusief speciaal lichtsignaal)
 • Eigen noodmeldingen
 • Digitaal notitiebord (content ter plekke uploaden en na controle door een Citybeacon-redacteur gepubliceerd op de zuil)

Smart content gezocht

In de zesde VPRO Medialab hackathon gaan we op zoek naar inspirerende concepten én prototypes voor content voor deze 25 Citybeacons. Wat kun je eigenlijk met zo’n serie beacons in de binnenstad? Welke rol kunnen ze spelen in gebruik van de openbare ruimte? Hoe kunnen inwoners content gebruiken en maken? Hoe zet je ze in om een verhaal mee te vertellen? Is er een game mee te verzinnen? Het winnend concept maakt kans op daadwerkelijke realisatie.

Hack mee!

We zijn voor deze Hackathon op zoek naar nieuwsgierige en enthousiaste deelnemers. Creatieve ontwikkelaars op het vlak van innovatie, naar originele denkers en (concept)ontwikkelaars, naar codeurs, programmeurs, designers en andere technische pioniers die de nieuwe ideeën die ontstaan meteen kunnen omzetten in werkende prototypes. Aanmelden kan via deze link.

Let op: zijn maximaal 30 plekken. Bij te veel aanmeldingen maken wij een selectie op basis van diversiteit aan vaardigheden. Je aanmelding is nog niet meteen definitief. Je ontvangt een bevestiging van VPRO Medialab per mail. Deelname is gratis.

Maaltijden, drankjes en snacks zijn inbegrepen. Reiskosten kunnen achteraf gedeclareerd worden. Voor meer informatie kun je mailen naar medialab@vpro.nl.

Winnende concept wordt gerealiseerd!

Het winnende concept of prototype wordt daadwerkelijk gerealiseerd! Deze doorontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door 5000 euro ontwikkelbudget, 200 implementatie-uren van Citybeacon en minimaal 3 maanden zichtbaarheid op de 25 Citybeacons in de binnenstad van Eindhoven. Deze prijs wordt verdeeld over 1 of 2 winnende teams, verkozen door de vakjury met leden van Citybeacon, Gemeente Eindhoven en VPRO.

Jury

Een team van professionals uit het literatuur- en mediaveld beoordeelt de prototypes van de verschillende groepen tijdens de eindpresentaties. De jury maken we binnenkort bekend.

Openbare eindpresentatie en borrel

Aan het einde van dag twee presenteren de teams hun prototypes aan elkaar én aan de jury. Vorige editie waren deze pitches voor het eerst openbaar. Door de vele enthousiaste reacties, organiseren we voor deze Hackathon weer de zogeheten Open Demo’s om de creatieve ideeën een podium en publiek te bieden. Iedereen die geïnteresseerd is naar de uitkomsten is welkom! 
Locatie: Broet Basement, Natlab, Kastanjelaan 500, 5617 LZ, Eindhoven
Datum en tijd: vrijdag 9 juni, 17.00 - 19.00 uur
Gratis aanmelden: vprohackathon6.eventbrite.nl

Praktische informatie

Donderdag 8 juni, 9.30 – 21.00 uur en vrijdag 9 juni 9.00 – 21.30 uur.
Locatie: VPRO Medialab, Eindhoven