Hackathon #7

Hackathon: Are you talking to me?

02 feb. - 
03 feb.
Datum
2 februari 2018 T/M 3 februari 2018
Tijd
09:30 - 22:00
Locatie
VPRO Medialab, Kastanjelaan 500, 5616LAZ, Eindhoven
Link
Hack mee!

In de toekomst hebben we allemaal een ‘praatpaal’ in ons huis: een digital home assistant, zoals Amazon Echo of Google Home. Zo’n device bestuur je met je stem en het kan allerlei handige dingen: pizza bestellen, boodschappenlijstjes bijhouden of jou vertellen hoeveel inwoners Ivoorkust heeft (ruim 24 miljoen). In ruil daarvoor neemt hij een flinke hap uit je privacy. Het VPRO Medialab is benieuwd naar de verhalende kracht van zo’n home assistant. Zou je hem kunnen inzetten om fictie- of documentaireverhalen mee te vertellen? Of bestaande verhalen (denk aan films, tv-programma’s, podcasts) te verrijken? Daarover gaat de 7e VPRO Medialab hackathon, 2 en 3 februari 2018 in Eindhoven. Ter plekke gevormde teams staan voor de uitdaging om in twee dagen een werkend prototype of uitgewerkt concept te presenteren. Audiomaker, coder/programmeur of scenarioschrijver? 

Hack mee!

We zijn voor deze Hackathon op zoek naar nieuwsgierige en enthousiaste deelnemers. Creatieve ontwikkelaars op het vlak van innovatie, naar originele denkers en (concept)ontwikkelaars, naar codeurs, programmeurs, designers en andere technische pioniers die de nieuwe ideeën die ontstaan meteen kunnen omzetten in werkende prototypes. Meld je hier aan.

Let op: zijn maximaal 30 plekken. Bij te veel aanmeldingen maken wij een selectie op basis van diversiteit aan vaardigheden. Je aanmelding is nog niet meteen definitief. Je ontvangt een bevestiging van VPRO Medialab per mail. Deelname is gratis.

Maaltijden, drankjes en snacks zijn inbegrepen. Reiskosten kunnen achteraf gedeclareerd worden. Voor meer informatie kun je mailen naar medialab@vpro.nl.

Jury

Een team van professionals uit het technologie- en mediabeld beoodeelt de prototypes van de verschillende groepen tijdens de eindpresentatie. We maken deze binnenkort bekend. 

Iskander is Innovation director voor info.nl, een internetbureau met een lange geschiedenis in het ontwikkelen van vernieuwende digitale platformen. Iskander is verantwoordelijk voor strategie en innovatie, en leidt het innovatielab. 

Iskander is opgeleid als industrieel ontwerper maar al sinds het begin actief in digitale media. Naast zijn werk bij info.nl is hij initiator en co-organisator van ThingsCon Amsterdam, een serie conferenties en salons voor designers en makers van het Internet of Things, co-organisator Behavior Design AMS meetup, en sinds 2017 gasthoogleraar aan de faculteit industrieel ontwerpen TU Delft, waar hij een onderzoeksprogramma coördineert rond ‘Things as Citizens’.

Alwin Beernink heeft veel ervaring met urban design en onderzoek. Hij heeft vanaf het begin van zijn carrière ruime ervaring opgedaan met proces- en projectmanagement bij een breed scala aan projecten in stedelijke ontwikkeling. Momenteel is hij directeur van Park Strijp Beheer. Dit is de publiek-private samenwerking tussen VolkerWessels (een van Nederlands grootste bouwgroepen) en de gemeente Eindhoven.

Strijp-S is het creatieve en culturele gebied van Eindhoven. Een smart city of een moderne, dynamische wijk zoals Strijp-S vereist een even modern en dynamisch netwerk: de ruggengraat. Een systeem van complexe hardware en software dat de straatverlichting, mobiliteit, huizen, kantoren, en meer van deze 'slimme stad' controleert en bestuurt.

Marije Meerman werkte binnen de VPRO als regisseur verschillende televisieprogramma’s zoals, Tegenlicht, De Nieuwe Wereld en Diogenes. Daarnaast werkte ze aan documentaire’s zoals ‘De Kresj’ en ‘Onze Kresj’. Verder maakte ze een reconstructie van de flashcrash ‘Money & Speed: Inside the Black Box’, in de vorm van een touchdoc voor iPad over de automatisering van de financiële markten. Sinds 3 jaar werkt ze als eindredacteur van VPRO’s Tegenlicht.

Openbare eindpresentatie en borrel

Aan het einde van dag twee op zaterdag 3 februari presenteren de teams hun prototypes aan elkaar én aan de jury. Tijdens deze Open Demo's waar de creatieve concepten een podium en publiek krijgen. Iedereen die geïnteresseerd is naar de uitkomsten is welkom! Meld je aan via onderstaand formulier.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 3 februari 
Tijd: inloop vanaf 6.30 uur, demo's beginnen om 17.00 en de borrel om 19.00 uur.
Locatie: BROET Basement,  ingang via Natlab/Plaza Futura waar je wordt ontvangen door iemand van de organisatie.