De omroep van de toekomst - misschien.

Tijdens de Dutch Design Week staat het VPRO Medialab op zijn kop. Afgelopen maanden onderzochten we samen met het St. Joost en de Design Academy de omroep van de toekomst. Het resultaat is te bewonderen in de ruimtes van het lab die zijn omgebouwd tot expositie en living studio. Kom, zie en beleef De omroep van de toekomst - misschien.

Expo: De omroep van de Toekomst

VPRO Medialab en VPRO Dorst vroegen aan studenten Arts & Interaction (AKV | St. Joost): Wat is de publieke omroep van de toekomst? Het resultaat is een spannende expo die tijdens de Dutch Design Week in het VPRO Medialab staat. In een gevarieerde expositie zie, hoor en beleef je de toekomst van de publieke omroep volgens de studenten en kun je met ze in gesprek gaan.

Living Studio: immersieve programma's

Tegelijkertijd staat in het Medialab de Living Studio van de studenten van Crafting Narratives (Design Academy Eindhoven). Je kunt getuige zijn van hun onderzoek naar immersieve verslaglegging van de Create Out Loud bijeenkomsten (zie hieronder voor meer info). Vraag hun het hemd van het lijf in de living studio van het VPRO Medialab.

op locatie tijdens de DDW

Zowel de Expo als de Living Studio kun je bekijken in het VPRO Medialab. Het lab is van zaterdag 17 oktober tot en met zondag 25 oktober van 13 tot 17 uur geopend. Het Medialab zit in het gebouw van het NatLab op de Kastanjelaan 500 te Eindhoven. De entree van het Medialab zit bij de trappen links van de hoofdingang, bij het kunstwerk van Daan Roosegaarde.

VPRO Medialab Events

Het VPRO Medialab is betrokken bij verschillende events op de DDW. Hieronder vind je een overzicht: kom je ook langs? 

Proeftuin Eindhoven - Medialabs als aanjager van vernieuwing

Strijp-S is internationaal voorloper in de manier waarop stedelijke herontwikkeling, creativiteit en technologische innovatie samengaan. Dit komt voort uit een veelheid van bekende maar ook minder bekende experimentele initiatieven uit de creatieve industrie. Samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Baltan Laboratories organiseert VPRO Medialab op vrijdag 23 oktober van 9:30 tot 12 uur een een debat waarin beleid en praktijk bij elkaar worden gebracht. Diverse makers, producenten en lokale initiatiefnemers van stadslabs geven inzicht in de manier waarop zij experimenteren met vernieuwing en bijdragen aan een inspirerend en aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Het programma zal onder andere bestaan uit een paneldiscussie met Geert-Jan Bogaerts (VPRO Medialab), Koen Snoeckx (Baltan Laboratories), Janny Rodermond (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie), Jonathan Marks (Critical Distance) en Ernest Slot (Min. OCW). Meer informatie over het definitieve programma, kun je vinden op de website van het Stimuleringsfonds of de DDW.

Create Out Loud #7: Immersive Fun

De ruimte van MU, centraal gelegen op Strijp-S is aan het eind van iedere Dutch Design Week dag het decor voor een frisse design talkshow. Alles rond design kan daarin aan bod komen, interessant voor een breed publiek maar ook voor de meer ingewijde kenner. De talkshow plaatst design midden in de actualiteit, zet in op een dialoog tussen makers, gebruikers en denkers en verkent tegelijkertijd nieuwe journalistieke praktijken. Zo zal in samenwerking met VPRO Medialab geëxperimenteerd worden met immersieve journalistiek. 

Zaterdag 24 oktober van 17:30 tot 19:30 uur vindt de zevende en tevens laatste editie van Create Out Loud plaats over Immersive Fun. VPRO Medialab schuift aan en praat mee over immersieve technologie zoals Virtual Reality en de gaming industrie.

VPRO Peepshow

Velen stonden er vroeg voor op en stonden op Lowlands in de rij voor onze Virtual Reality-installatie. De Peepshow is nu ook tijdens de Dutch Design Week te beleven! Laat je door VR-star VRonica in de luren leggen en start de zoektocht door de diepere lagen van je eigen werkelijkheid. Als je durft tenminste, want je wordt sowieso verneukt. Van 17 tot en met 25 oktober vindt je de Peepshow op het Ketelhuisplein in Eindhoven. 

VPRO dag: Ontdek de wereld van morgen

De wereld van morgen is vandaag al in de maak. VPRO leden bezoeken op zondag 18 oktober de Dutch Design Week in Eindhoven. Na een inspirerende lezing van filosoof en kunstenaar Koert van Mensvoort leidt de VPRO Now future Route langs een keur van slimme oplossingen, inventieve ontwerpen en nieuwe perspectieven. En ook het VPRO Medialab maakt onderdeel uit van de route.
 

Hyperspaces en VPRO Medialab Hackathon

De tentoonstelling HYPERSPACES laat de maatschappelijke toepassingen van Virtual Reality en Augmented Reality zien. Beleef in interactieve installaties deze nieuwe wereld in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen en verschillende disciplines zoals architectuur, gezondheid, kunst, productpresentatie, historie, educatie en entertainment.
 
Op de tentoonstelling staat ook het project MUSE Brainwaves dat leden van de Hyperspace Collective hebben doorontwikkeld na deelgenomen te hebben aan de VPRO Medialab Hackathon waarin interactiviteit in Virtual Reality centraal stond. Hoe kan een ‘belever’ bijvoorbeeld invloed uitoefenen op het verloop van de ervaring? Kun je daarvoor gebruik maken van realtime of externe data, zoals je hartslag?
 
Hyperspace Collective was onderdeel van de groep die een VR-ervaring ontwierp die gekoppeld was aan een hersenscanner. Op basis van je interesse in een object groeide of kromp dat object en zo creëer je je eigen wereld in VR. Bekijk hier wat het eindresultaat is geworden!