Feestelijke opening

Half april 2015 opende VPRO het Medialab op Strijp-S met een feestelijk event. Naast een officieel gedeelte en een goede maaltijd, was er ook van alles te beleven.

Zo kon je even relaxen onder The Cloud: een vliegend orkest; tientallen trompetachtige voorwerpen aan ballonnen die een kakofonie van tonen voortbrengen. Een meer dramatische ervaring bracht het collectief VOID met hun installatie getiteld: Passage. Dood gaan we allemaal een keer, maar zou het niet veel minder eng zijn als we al zouden weten wat ons te wachten staat? In de Passage beleefde je het voor de eerste keer. 

The Cloud

Ook kon je diverse VR ervaringen ondergaan. Zo presenteerde Purple Pill de VR film The Laughing Heart - Omni: een 9 minuten durende cinematic Virtual Reality ervaring waarin storytelling en dramatiek een centrale rol spelen. Met een script dat specifiek voor VR is geschreven, 360 3D filmbeelden, een unieke ruimtelijke muziekcompositie, en 17 verschillende performers, haalt deze productie het maximale uit het medium. Ook kon je de VR muziekclip van Steye & The Bizonkid voor het nummer What Do We Care 4 beleven (nu ook in de VPRO VR app). 
 
En daar bleef het niet bij! Willem van Zeeland, eindredacteur van 3voor12, gaf in een presentatie zijn visie op het Medialab. Projectleiders Geert-Jan Strengholt en Annelies Termeer presenteerde de plannen voor de eerste VR productie van de VPRO voor de cross-mediale productie De Volmaakte Mens. 
 
Na een heerlijke maaltijd die verzorgd werd door Amaro Creative Industries, kon je tot slot nog getuige zijn van de performance EEG Kiss van Hermen Maat en Karen Lancel, een Eindhovens duo dat onderzoek doet naar ontmoetingen en wat techniek hieraan kan toevoegen: wat als we een kus digitaal zouden kunnen opslaan? 

 Via Eindhoven in de hele wereld!

Lennart van der Meulen, directeur VPRO