Tree Trunk Chair: beleef 200-jarig ontwerp proces in enkele minuten met mixed media.

zaterdag 22 t/m 30 oktober 2016, 11.00-18.00 uur
VDMA Gebouw, Vestdijk 25-27, 5611CA Eindhoven

VPRO Medialab is wondering: is it time for the HoloLens?

Maarten Baas’ meest recente ontwerp, The Tree Trunk Chair, is in 2216 klaar. De kunstenaar heeft een fascinatie voor tijd en speelt bij dit werk met het 200-jarige ontwerpproces. Door een mal te plaatsen in een jonge boom ontstaat er gedurende 200 jaar een stoel in de stam. De boom wordt geplant in de tuin van het Groninger Museum, waar in 2216 de stoel geoogst kan worden.

VPRO Medialab doet onderzoek naar nieuwe platforms en formats om verhalen te vertellen. Op de Dutch Design Week 2016 presenteerde VPRO Medialab samen met kunstenaar Sander Veenhof en DDW ambassadeur Maarten Baas het verhaal van The Tree Trunk Chair. Negen dagen lang konden bezoekers een vervreemdende en tegelijk magische mixed reality ervaring ondergaan via de HoloLens.

Storytelling met mixed reality beleving

De HoloLens is een Virtual Reality-bril extraordinair: je ziet de fysieke wereld en de HoloLens voegt hier een laag VR aan toegevoegd. In de mixed reality die hieruit ontstaat, beleef je in een paar minuten hoe 200 jaar verstrijken en ontdek het slow design-verhaal van The Tree Trunk Chair van VPRO Medialab. Loop onder de takken door, ontmoet bijzondere personages en bepaal zelf het verloop van je beleving.

Het is voor het eerst dat een Europese omroep een onderzoek doet naar de creatieve en technische mogelijkheden van de HoloLens en de resultaten deelt met een groot publiek. In totaal konden ruim 300 mensen deze exclusieve experience beleven. Daarnaast konden we in negen dagen nog eens 20.000 bezoekers informeren over ons project door middel van het filmpje in onze expositie.

Media

Vlog: Eva la Futura ervaart de HoloLEns

Eva la Futura vlogt zich naar de technologische toekomst. Drones, big data, virtual reality, smartphones, artificiële intelligentie. De ene ontwikkeling is nog maar net gearriveerd of de volgende staat elkaar. Het is amper bij te houden en niet elke technologische ontwikkeling is gemakkelijk te begrijpen. Gelukkig stuurt de VPRO Eva Cleven op pad als Eva la Futura om verslag te doen van al deze innovaties en de gevolgen ervan op onze levens. 

Uiteraard kon de HoloLens experience hier niet ontbreken, bekijk haar vlog hier. 

Foto's

Bekijk hier meer foto's die gemaakt zijn gedurende de DDW.

Bright tv: item over HoloLens experience

Bright tv kwam langs in het VDMA gebouw en ervoer de VPRO Medialab HoloLens experience. Naast twee uitzendingen op Rtl Z en Rtl 5 is het item hier terug te zien:

 

Maarten Baas Makes Time

Maarten Baas Makes Time is een expositie, een festival der kunsten, een creatieve explosie. Negen dagen lang is deze expositie te bezoeken in het VDMA gebouw tijdens de Dutch Design Week. De experience VPRO Medialab is wondering: is it time for the HoloLens? maakt hier deel van uit. 

De expositie toont designer Maarten Baas in de rol van alchemist. Voor het vijftiende jubileum van de DDW mixt hij gastronomie met grafisch ontwerp, beeldende kunst met theater en laat hij rond het thema tijd een uitgelezen melange zien van Nederlandse vormgevers met werk van gevestigde namen (Jurgen Bey, Kiki van Eijk) en jongere – veelal Eindhovense – talenten (Niels Hoebers, Aart van Asseldonk).