IoT: Live the Future

Internet of Things

We staan aan de vooravond van een nieuwe technologische ontwikkeling: het Internet of Things (IoT). Apparaten die we dagelijks gebruiken worden steeds vaker gekoppeld aan het internet.

Deze apparaten kunnen via internet gegevens opslaan, reageren op patronen en aan elkaar gekoppeld worden. Deze smart of connected devices worden al door miljoenen Amerikanen gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van een digital home assistant in huis: een speaker als Amazon Echo of Google Home, waarmee je via je stem communiceert. 

 

Blok22

Het Internet of Things staat centraal in het nieuwe project van VPRO Medialab in 2018: Blok22. Met Blok22 willen we de mogelijkheden verkennen om verhalen te vertellen in, om en met een ‘smart home’. Daarnaast willen we ook bijdragen aan bewustwording van Internet of Things: technologie die steeds meer alomtegenwoordig is in ons dagelijkse leven.

Connected devices

Connected devices zijn bezig aan een opmars in het dagelijks leven van veel mensen. De verwarming van je huis wordt geregeld door Nest, een app vertelt je waar de auto geparkeerd staat en de boodschappen bestel je via Amazon-assistent Alexa. Jouw bewegingen in huis worden getracked, gewoontes worden vastgelegd, apparaten leren jou goed kennen en weten steeds beter waar jouw behoeftes liggen.

Welke gevolgen heeft deze nieuwe technologie op het leven van mensen? Deze devices zijn bedoeld om jouw gemak te dienen en maken het leven simpeler. Wie weet voelt het straks alsof je een perfect op je ingespeelde butler in huis hebt. Of zelfs een goede vriend erbij. Maar andersom is het de vraag: volgen deze apparaten klakkeloos jouw wensen of is het tweerichtingsverkeer en hebben ze ook invloed op jou? Vormen ze een profiel van jou? Hebben de bedrijven die deze devices produceren een eigen agenda waarmee ze jouw gedrag proberen te veranderen?

Connected of disconnected?

Tegelijkertijd is er een tegenbeweging merkbaar in de maatschappij. Van volledig connected naar volledig disconnected. Steeds meer mensen kiezen ervoor om los te leven van internet en connected devices, ofwel vrijwillig (offline als luxe, digital detox) ofwel omdat zij fysiek of psychisch ziek worden van digitale signalen en straling: een ziekte bekend als EHS (Electro Hyper Sensitiviteit).

Korte films over IoT

Het project Blok22 bestaat uit een aantal verschillende projecten en events in 2018. In februari vindt een Hackathon plaats waarin we de verhalende kracht van home assistants verkennen.  Daarnaast gaan we een appartement in Eindhoven inrichten als smart home en worden in aanloop naar de Dutch Design Week een drietal korte films gemaakt, in samenwerking met VPRO Drama, die zich afspelen in dit volledige connected smart home.

Op 22 december kregen een twintigtal scenarioschrijvers informatie over IoT en connected devices in een inspiratiesessie. Naar aanleiding daarvan ontving VPRO Medialab 14 scenario's waarvan er drie uitgekozen zijn en tot korte film worden doorontwikkeld de komende maanden. Hou onze website in de gaten voor meer informatie.