Begin deze maand opende Koningin Máxima het Coding College Codam in Amsterdam. Codam is een programmeerschool voor 'Iedereen' zonder collegegeld of toegangseisen 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend.

Codam College

Waar het allemaal begon

In 2013 richtte Frans miljardair Xavier Niel, de CEO van het Franse telecom bedrijf Illiad de eerste gratis programmeeropleiding École 42 op in Parijs. Na vier weken intensief ondergedompeld te worden in de programmering wereld zogenaamde ‘Piscine’ (Bootcamp) komen kandidaten te weten of het iets voor ze is. De school hanteert een speciale lesmethode zo zijn er geen professoren, toegangseisen of diploma’s en is de school 24/7 toegankelijk. Studenten leren van elkaar in projectgroepen.

Met het motto Born2Code leidde École 42 binnen enkele jaren studenten succesvol op waarna ze nu werken bij bedrijven zoals Microsoft, Google of het onderneming schap zijn aangegaan en hun eigen bedrijf zijn begonnen.

Naast de twee officiële campussen in Parijs en Fremont (Calif.) werd dit model uiteindelijk overgenomen in meerdere steden van Frankrijk zoals Lyon en Mulhouse, maar ook Finland, Rusland, Bulgarije, Zuid-Afrika, Marokko, België en nu ook in Nederland.

Voor Codam in Amsterdam gelden dezelfde werkwijzes. Ze organiseren ook regelmatig hackathons, workshops en nodigen sprekers uit.
Corinne Vigreux Nederlands-Frans topvrouw van TomTom heeft zich ingezet om Codam te realiseren. Vigreux hoopt kansarme jongeren de mogelijkheid te geven het programmeren te leren en zo ook het tekort aan programmeurs op de arbeidsmarkt te vullen.