Scrollstrips zijn de moderne vorm van traditionele stripboeken. Vanwege de toenemende diversiteit van media en de opkomst van nieuwe technologie is deze vorm van storytelling een groeiend fenomeen binnen de strip wereld.

Scrollstrips

de moderne stripbeleving

De term scrollstrip komt van het woord ‘scrollen’ wat het beeld op een beeldscherm verschuiven betekent. Een scrollstrip presenteert verhalen in een reeks ononderbroken beelden, die van links naar rechts of van boven naar beneden worden gescrold.

Het fijne aan scrollstrips is dat ze makkelijk toegankelijk zijn op je smartphone, e-reader of tablet, dus handig voor onderweg.  Het grote verschil met de traditionele stripboeken die we gewend zijn, is dat scrollstrips op een andere manier gepresenteerd en gedoseerd worden. Zo kan je sneller (of langzamer) door het verhaal heen scrollen en geeft het makers meer opties om het verhaal levendiger te maken.

Door het digitale format kunnen meerdere elementen toepast worden zoals audio en interactie, wat zorgt voor een totaal andere beleving van het verhaal. ‘Parallax’ is een scroll/animatietechniek waarbij een achtergrondafbeeldingen langzamer bewegen dan beeldlagen in de voorgrond, waardoor de illusie van een 3D-effect ontstaat. Dit wordt onder andere toegepast op computer/video spellen en scrollstrips.

Voorbeelden parallax scrollstrips:
Hybrid4 Peugeot strip
Walking Dead strip
Hobolobo strip

Een bekende verzamelsite van scroll strips is Webtoons waar makers zelf hun stripverhalen kunnen uploaden en delen met anderen.

Interactieve of motion comics gaan nog een stapje verder dan de scrollstrips, het worden complete multimediaproducties voorzien van spatial audio design en 3D character design. Voor een uitgebreid overzicht van scroll strips en motion comics zie: Screendiver

In 2016 cureerde Remco Vlaanderen van Submarine Channel een overzicht voor de stripdagen in Haarlem onder de titel Motion Comics - The beginnings. Ze zijn nu voor het eerst geselecteerd met  een interactieve motion comic Ascent from Akeron voor het Nederlands Film Festival, en maken daarmee kans op een Gouden Kalf.