Ben je fan van Dustin, loop je vast tijdens het stofzuigen, heb je op- of aanmerkingen? Kijk bij de FAQ's of stuur ons een berichtje.

wat anderen wilden weten

 • Wat is Dustin?

  Dustin is een interactief verhaal voor smartphone, ontwikkeld door VPRO Medialab in samenwerking met schrijver Niels 't Hooft, dat je aan het denken zet over de morele implicaties van steeds slimmer wordende apparaten. Als gebruiker heb je een actieve rol in het verhaal en kun je het voortstuwen door middel van kleine interacties, game-play en keuzemomenten. 

  Een significant deel van het verhaal speelt zich af in augmented reality (AR). In deze scènes zie je Dustin in je eigen huiskamer of keuken verschijnen. Het verhaal bestaat uit vijf hoofdstukken. Deze kun je achter elkaar doorspelen, of je kunt de ervaring over een aantal dagen verdelen. In totaal duurt het verhaal circa 20 minuten.

 • Hoe download je de app?

  De app is gratis verkrijgbaar in de App Store en werkt alleen voor iOS. Klik hier om de app te downloaden.

 • Hoe zit het met de bescherming van mijn privacy?
 • Moet ik Dustin toegang geven tot mijn camera, berichten en agenda?

  Niks moet! Maar om het verhaal optimaal te beleven, is zeker het toestemming geven tot het gebruik maken van de camera essentieel. Zonder camera werkt de augmented reality functie namelijk niet, kan er niet gestofzuigd worden en strand je in het eerste hoofdstuk van de app. Toegang tot berichten en agenda is niet noodzakelijk voor de voortgang van het verhaal.

 • Hoe begin ik opnieuw?

  Wil je de app nog een keer spelen of Dustin voorstellen aan vrienden of familieleden? Verwijder de app en installeer deze opnieuw. 

 • Werkt Dustin ook op mijn Android telefoon?

  Nee, helaas. 

 • Deelt Dustin mijn persoonsgegevens met derden?

  Nee, de app vraagt de gebruiker niet om persoonlijke gegevens achter te laten. 

 • Het lukt niet Dustin in de kamer te slepen.

  Zorg ervoor dat je in een ruimte bent met voldoende verlichting, anders kan Dustin de vloer niet zien en kun je hem niet verslepen. Ook is het belangrijk dat je Dustin op een leeg stuk vloer plaatst. Scan de omgeving met de camera van je telefoon, door langzaam van links naar rechts te gaan. 

 • Help! Ik ben Dustin tijdens het stofzuigen kwijt geraakt.

  Zoek Dustin door de ruimte met de camera van je telefoon te ontdekken, probeer hem op zijn kijkhoogte te vinden of neem wat meer afstand. Ben je hem nog altijd kwijt? Dan zit er helaas niets anders op dan de app te verwijderen en opnieuw te installeren.

 • Waarom maakt de VPRO deze app?

  De ontwikkeling van deze app bood de VPRO de mogelijkheid een nieuwe vorm van verhaal te verkennen, namelijk op een smartphone en met gebruik van Augmented Reality. Dustin past binnen het thema smart devices van VPRO Medialab, waarin we de ontwikkeling van slimme apparaten op een immersieve manier benaderen.

  DUSTIN is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van NPO Innovatie en het VOGIN Go Fonds. 

vraag?

Stond het antwoord op jouw vraag niet tussen de FAQ's, wil je een lofzang op de makers van Dustin geven of wil je iets anders kwijt over de app? 

Stuur je vragen naar medialab@vpro.nl.