Publieke Pioniers is een intiatief van het VPRO Medialab en NPO Innovatie om vanuit de omroepen samenwerking op te zoeken met makers, innovators en instellingen in het hele land. We zoeken innovatie-hubs op, starten intensieve samenwerking met onderwijs-instellingen waar de media-makers van morgen worden opgeleid.

Onder de noemer Publieke Pioniers trekt het VPRO Medialab het land in om in samenwerking met lokale innovatie-hubs en onderwijs instellingen de toekomst van storytelling en media maken te verkennen. Dat doen we met een unieke combinatie van een twee-daagse hackathon en een publieke inspiratie-avond vol projects-in-progress, talks en pitches. We zoeken nadrukkelijk een wederkerige kruisbestuiving tussen de denkers en makers van het mediapark en nieuw talent onder de media makers van de toekomst.

In het jaarplan 2023 van het Medialab, getiteld Met|Voor|Door (publiek) beschrijven we onze ambitie om in onze projecten de samenwerking met publiek en andere makers centraal te stellen. Dat deden we eerder met TREES en Maandverbond, doen we met Thermo-staat (burgerwetenschap) en onderzoeken we nu verder met Publieke Pioniers.

Gedreven door ons motto Met|Voor|Door (het publiek) en altijd met publieke waarden by design, organiseren we in 2023:

  • Publieke Pioniers #1: Écht sociale netwerken (Bibliotheek LocHal, MindLabs) Tilburg, juni 2023
  • Publieke Pioniers #2: Virtuele Virtuozen (Saxion, ROC, Artez, Universiteit Twente) Enschede, september 2023
  • Publieke Pioniers #3: Synthetic Truth (partners gezocht, locatie nog onbekend), november/december 2023

 

Waarom doet het VPRO Medialab dit?

Sinds de oprichting van het VPRO Medialab en de 4-jarige vestiging in het NatLab in Eindhoven is de hackathon een vaste waarde geweest, een beproefde manier om creatieve geesten and innovatieve doeners bij elkaar te brengen en uit te dagen. Zo deden we onderzoek naar VR, AR, smart speakers, bio-sensoren en nog veel meer (voor een overzicht zie de publicatie 4 jaar Medialab). De afgelopen vier jaar werkten we vooral op het Mediapark en haalden we experts en creatieve input naar binnen. Zo werkten we met Ian Forrester (BBC R&D) aan Adaptive Podcasts, met game-experts en esther Hammelburg (HVA) aan nieuwe online live-belevingen.

Met Publieke Pioniers stappen we opnieuw buiten de vertrouwde omgeving van het Mediapark, om de samenwerking op te zoeken met beroepsopleidingen, hogescholen, universiteiten en kunst-akademies waar de innovatie-talenten werken aan media van de toekomst. We voeden ze met vragen uit de innovatie-agenda, praktische vragen van mediamakers en verzetten de bakens van de innovatie horizon nog net iets verder.

VPRO Medialab

Waarom doet NPO innovatie dit?

De Nederlandse publieke omroep speelt in op het snel veranderende mediagedrag van het publiek en faciliteert en stimuleert daarom innovatie. 

NPO Innovatie (sinds 2019) onderzoekt nieuwe diensten, platformen, technologieën en werkwijzen om ons publiek ook op andere manieren in aanraking te laten komen met onze verhalen en daarmee maatschappelijke impact te creëren. Niet alleen ten behoeve van de NPO, maar ook breder zoals de Mediawet van ons vraagt. We willen de mediasector helpen versterken. Publieke Pioniers is een initiatief dat daar naadloos bij aansluit en de slagkracht van media innovatie versterkt.

Meer over NPO Innovatie en alle door NPO ondersteunde innovatie projecten van de publieke omroepen vind je hier: innovatie.npo.nl

NPO Innovatie