Bliksem en Donderdagen

A Thursday enlightening event

Bliksem en Donderdag ‘a Thursday enlightening event’ gaat om inspiratie, interactie, connectie en acceleratie. Op dit nieuwe podium krijgen makers, denkers, doeners en dromers de kans hun ideeën te delen, testen en versnellen. VPRO Medialab nam het initiatief en nodigde TU/e, Baltan Laboratories en High Tech Campus uit om samen te werken aan dit nieuwe platform.

Van boterhamsessie naar pitchpodium

Gebaseerd op de ‘boterhamsessies’ van Philips op het Natlab in de jaren ’60, ontmoeten wetenschappers, kunstenaars, studenten en entrepreneurs uit verschillende disciplines elkaar en sparren informeel over innovatie, producten en ideeën. Ontdekken, uitvinden en innoveren zit in het DNA van Eindhoven. Designers, kunstenaars, IT-specialisten, labs en studenten werken elke dag aan nieuwe producten, concepten en ideeën. VPRO Medialab gelooft erin dat het delen van deze plannen zorgt voor betere plannen.

Een achttal pitchers legt zijn of haar dilemma’s die hij of zij tegenkomt bij de ontwikkeling van hun product of concept voor aan het publiek. Twee deskundigen geven feedback op elke pitch. Daarna is het de beurt aan het publiek: met advies, tips voor interessante connecties en eigen ervaringen helpen de aanwezigen de pitchers verder in het ontwerp- of maakproces.

De Muppets

Elke editie zijn er twee ‘muppets’ aanwezig. Twee deskundigen uit een bepaald vakgebied als technologie, design, media, etc, luisteren vanaf de zijlijn, zoals Statler en Waldorf van The Muppet Show, en geven elke pitcher feedback of stellen een kritische vraag. Daarna is het publiek aan de beurt. De Muppets voor komende editie worden binnenkort bekend gemaakt.

Bliksem & Donderdag

Jouw idee pitchen? Geef je op!

Heb je een origineel en innovatief idee maar zoek je extra inspiratie bij de uitwerking van je concept, hulp bij technische vraagstukken of de juiste samenwerkingspartners? Pitch jouw plan en ga onvermoede connecties aan! Stuur een mail met je idee naar medialab@vpro.nl.

Vier edities, 32 pitches, 360 bezoekers: talloze matches

Na vier edities met in totaal 32 pitches, heeft Bliksem en Donderdag al veel waardevolle connecties in stand gebracht. Zo zijn studenten aan de TU/e voor hun project Storm, waarbij ze in 80 dagen de wereld rondreden met een elektrische motor, na hun pitch gekoppeld aan ambassades voor het regelen van hun vergunningen. Een half jaar later vertrokken ze op reis. Juliet Gagnon van literair platform Watershed pitchte haar idee voor een podcast: “I am very grateful for the chance to present at Bliksem en Donderdag, it was a very helpful thing for us to do. We got some really fantastic contacts and some potential collaborators!” Bliksem en Donderdag biedt een podium voor alle soorten ideeën: hoe kan een nieuwsbot bijvoorbeeld grappiger worden? Of kan een crowdsourced radiostation opgezet worden voor de expat community van Brainport? Van een lespakket over energiezuiniger leven voor basisscholenleerlingen tot een oproep voor muzikanten voor het bespelen van LED licht instrumenten.

Interactie, acceleratie, inspiratie en connectie