Op 16 en 17 december 2021 verkent VPRO Medialab de mogelijkheden om podcasts boven zichzelf uit te laten stijgen. Teams gaan 2 dagen online aan de slag met een casus en presenteren aan het einde van de hackathon hun resultaten.

Podcasts zijn overal: over elk onderwerp en in elke stijl is er wel een te vinden. Een goede podcast onderscheidt zich bijvoorbeeld met een beeldende vertelstijl, aansprekende hosts of een meeslepend onderwerp.  
  
Maar welke mogelijkheden zijn er om een podcast boven zichzelf te laten uitstijgen? Hoe kunnen we een podcast opzetten als een startpunt of drager van een community, een gesprek, een proces? Hoe kunnen we een podcast open en interactief maken, co-creeren met je luisteraars? Kun je een podcast verdiepen door deze locatiegebonden te embedden in de fysieke wereld? Hoe kunnen we een podcast op een creatieve manier zo verrijken dat deze ook toegankelijk wordt voor slechthorenden of doven? En een podcast is natuurlijk het schoolvoorbeeld van on-demand, maar zou je er ook juist een collectieve, off-demand beleving van kunnen maken?  

Kortom, in deze 13e hackathon van VPRO Medialab, in samenwerking met NPO Innovatie, gaan we het concept podcast oprekken, uitbreiden, omkeren, laten groeien en verrijken. Meld je aan als multi-disciplinair team (3-5p) met een goed idee, stort je 2 dagen vol overgave op het maken van een prototype en pitch het aan de jury aan het eind van dag 2. Kansrijke concepten kunnen vervolgens een validatieaanvraag doen bij NPO Innovatie.

Hosts: Jekke Mink & Jing Foon Yu

Deze hackathon vindt geheel online plaats en wordt gehost door het energieke duo Jekke Mink en Jing Foon Yu. Vol enthousiasme leiden ze alles in goede banen, met een online omgeving van Zoom-kamers, Mural-borden en digitale confetti. 

meedoen?

Datum: 16 & 17 december 2021
Locatie: online


Zorg voor een gebalanceerde teamsamenstelling, waarin verschillende skills vertegenwoordigd zijn: een combi van redactionele/inhoudelijke kracht, designpower en tech/coding-skills! 

Lukt het niet een team te vormen? Het is ook mogelijk om je als individu aan te melden, dan gaan wij je proberen te matchen. 

Heb je vragen? Mail ze naar a.termeer@vpro.nl 

Jury

Jurre Bosman
directeur audio NPO

Tom Loois
onafhankelijk conceptontwikkelaar podcast en audio, o.a. Luisterruit, Trees, Adviesbureau voor Afwijkend Gedrag

Sarah van der Land
Senior Innovatieadviseur, NPO Innovatie