23 en 24 mei 2019: Met programma's als Tegenlicht en Robo Sapiens tuurt de VPRO met toegeknepen ogen de toekomst in. We schetsen utopische of dystopische scenario's vanuit het koffiedik van Kunstmatige Intelligentie, het Internet of Things, CRISPR-Cas9 of de komst van de robot. Maar hoe maken we die scenario's invoelbaar? Enter... de smartphone en speculatieve fictie in Hackathon#9.

Op 23 en 24 mei gaan ter plekke gevormde, multidisciplinaire teams voor de uitdaging om in twee dagen een werkend prototype, pilot of uitgewerkt concept te ontwikkelen en te pitchen aan een professionele jury. 

In Hackathon#9 onderzoeken we hoe we als verhalenvertellers optimaal de mogelijkheden van de smartphone (locatie, notificaties, (spatial)audio, foto/video, whatsapp, AR, gamification…) kunnen gebruiken om toekomstscenario's dichtbij te brengen en invoelbaar te maken.

In VPRO programma's vertellen we kijkers verhalen over de toekomst. Hoe leven we dan? Welke impact gaan nieuwe technologieën hebben? Maar hoe kunnen ons publiek onderdompelen in die toekomstige realiteit? Voelbaar maken hoe dit gaat zijn en welke keuzes we zullen maken? Speculatieve fictie is een strategie die naar voorbeeld van SciFi werelden schept die volledig geloofwaardig zijn en met een eigen, consistente logica bevatten. Het wordt als design fictie (DeFi), klimaat fictie (CliFi) en zelfs Brand-fictie steeds vaker ingezet om toekomst scenario's te toetsen.

 

 

 

hack mee!

We zijn voor deze Hackathon op zoek naar nieuwsgierige en enthousiaste deelnemers. Creatieve ontwikkelaars en verhalenvertellers op het vlak van innovatie, naar originele denkers en (concept)ontwikkelaars, naar codeurs, programmeurs, designers en andere pioniers die de nieuwe ideeën die ontstaan meteen kunnen uitwerken in concepten en werkende prototypes.

Let op: zijn maximaal 25 plekken. Bij te veel aanmeldingen maken wij een selectie op basis van diversiteit aan vaardigheden. Je aanmelding is nog niet meteen definitief. Je ontvangt een bevestiging van VPRO Medialab per mail. Deelname is gratis.

Maaltijden, drankjes en snacks zijn inbegrepen. Reiskosten kunnen achteraf gedeclareerd worden. Voor meer informatie kun je mailen naar medialab@vpro.nl.

jury

De prototypes van de teams die meedoen aan de hackathon werden beoordeeld door een vakkundige jury.

openbare eindpresentatie en borrel

Aan het einde van dag twee op vrijdag 24 mei presenteren de teams hun prototypes aan elkaar én aan de jury. Tijdens deze Open Demo's krijgen de creatieve concepten een podium en publiek. Iedereen die geïnteresseerd is naar de uitkomsten is welkom!

Praktische informatie
Datum: vrijdag 24 mei
Tijd: 16:00
Locatie: VPRO